Annons
Nyheter

Kritiker av Kinas coronapolitik fängslas

Kina • Publicerad 10 april 2023
Kineser demonstrerar för Xu Zhiyong utanför en domstol 2014. Nu döms Xu återigen till fängelse. Arkivbild.
Kineser demonstrerar för Xu Zhiyong utanför en domstol 2014. Nu döms Xu återigen till fängelse. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Två kända kinesiska människorättsaktivister har dömts till över tio års fängelse, uppger deras stödgrupp samt hustrun till en av dem. Den ena, juristen Xu Zhiyong, har krävt att Kinas ledare Xi Jinping avgår till följd av hanteringen av coronapandemin.

Xu Zhiyong och Ding Jiaxi döms för "omstörtande av statsmakten", till 14 respektive 12 års fängelse. Rättegången har skett bakom stängda dörrar.

Annons

Xu och Ding har varit frontfigurer i "Nya medborgarrörelsen", en rörelse som internationellt använder det engelska namnet New Citizens' Movement och som kämpar för rättsliga reformer i Kina.

Ding greps i december 2019 efter att ha deltagit i ett hemligt möte med människorättsaktivister och jurister. Xu greps tre månader senare, efter att i bloggar ha kritiserat Xi Jinpings hårdhänta krishantering av bland annat coronapandemin och protesterna i Hongkong.

Xu har dömts tidigare och suttit fyra år i fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons