Annons
Nyheter

Kritik mot häxjakt på homosexuella i Tanzania

Hbtq-personer i Tanzania har tvingats gå under jord sedan regeringen manat till häxjakt på homosexuella. Dessa personer riskerar nu upp till 30 års fängelse.
Tanzania • Publicerad 2 november 2018
Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.
Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.Foto: Khalfan Said

I måndags gick guvernören i regionen Dar es Salaam, Paul Makonda, ut och uppmanade allmänheten att rapportera in personer som misstänks vara homosexuella. Från och med nästa vecka kommer misstänkta hbtq-personer kunna gripas och riskerar då fängelsestraff på upp till 30 år.

Nu riktar bland annat människorättsorganisationen Amnesty stark kritik mot planerna.

Annons

"Det är extremt beklagligt att Tanzania har valt en så farlig väg i sin hantering av en redan marginaliserad grupp av människor", skriver Joan Nanyuki, Amnestys regionala chef, i ett uttalande.

Makonda har tidigare sagt att han förväntar sig kritik utifrån men att han inte kommer att vika sig.

– Jag föredrar att reta upp de där länderna framför att reta upp Gud, sade han i måndags.

Under en presskonferens i tisdags meddelade Makonda att han redan fått in över 5 700 meddelanden från allmänheten. Han planerar också att tillsätta en kommitté med uppgift att identifiera homosexuella personer i sociala medier.

Samkönade sexuella relationer är förbjudna i Tanzania, även om de fällande domarna är få. Men attacker mot hbtq-personer har ökat sedan president John Magufuli tog makten 2015, enligt aktivister i landet. I juni förra året gick presidenten ut och sa att alla borde fördöma homosexualitet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons