Annons
Nyheter

Kristersson om S-kritiken: "Farlig utveckling"

Magdalena Anderssons (S) utspel om att regeringen och Sverigedemokraterna driver Sverige i en auktoritär riktning får nu kritik av hennes politiska motståndare.
– Det är en vulgär amerikanisering av debatten, säger Jimmie Åkesson (SD).
Politik • Publicerad 7 maj 2023
Ulf Kristersson (M) slår tillbaka mot Anderssons kritik. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M) slår tillbaka mot Anderssons kritik. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskyller Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson regeringen för att vara "SD:s högerregim" och för att bedriva en auktoritär politik.

Hon nämner bland annat attacker på journalister, petningar av myndighetschefer och förändrade mandat i universitetsstyrelser som exempel.

Annons

Åkesson är alltså kritiskt, och statsminister Ulf Kristersson (M) kallar i sin tur Anderssons utspel och retorik för en del av en "farlig utveckling".

– Vi känner igen retoriken från amerikansk politik mycket tydligt. Där man vägrar diskutera sakfrågor med varandra, utan i stället anklagar varandra för att vara ett hot mot demokratin, säger han i samband med söndagskvällens partiledardebatten i SVT.

Andersson riktar även kritik mot Tidöpartiernas förslag om att utreda politiska partiers lotteriverksamhet, vilket är en viktig inkomstkälla för just Socialdemokraterna.

Hon anser att regeringen vill "tysta oppositionens röst".

– Jag vill ha transparens. Jag tycker de senaste åren har visat att man ska ha tydlig öppenhet för hur partier finansieras. Det trodde jag vi var överens om i Sverige efter ett antal skandaler. Även lotterierna ska vara helt transparenta, de ska inte missbrukas, säger Ulf Kristersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons