Annons
Nyheter

Kristersson: Inget klart om Natointräde

De som hoppas på ett svenskt Natointräde vid toppmötet i Vilnius nästa vecka kan bli besvikna. Turkiet har avgörandet i sin hand.
– Sverige kommer att bli medlem i Nato men ytterst är det bara Turkiet som vet när och om de är beredda att fatta beslut, säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Nato • Publicerad 5 juli 2023
Statsminister Ulf Kristersson och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset.
Statsminister Ulf Kristersson och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff på svenska ambassaden efter sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset på onsdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff på svenska ambassaden efter sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset på onsdagen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kristersson beskrev mötet med Biden som mycket, mycket bra, på en pressträff med journalister på den svenska ambassaden i Washington. Men han konstaterade att ingenting är klart vad gäller eventuella besked om inträde i försvarsalliansen för Sveriges del.

Statsministern säger att regeringen dock gör allt den kan för det sista steget in ska vara möjligt. Varje samtal och möte är viktigt.

Annons

– Det här var en mycket bra och viktig dag för Sverige för det understryker också för världen att USA värdesätter våra bidrag mycket, säger Kristersson.

Han framhåller att redan under torsdagen har Sverige, Finland och Turkiet ett nytt möte i Bryssel där också Natos generalsekreterare deltar. Och det är fler möten, med andra aktörer, planerade inför toppmötet i Vilnius.

Preident Biden lyfte vid inledningen av de bådas möte fram att Sverige är en uppskattad och kapabel partner för USA och att USA helt och fullt står bakom Sveriges Natomedlemskap.

– Fakta är att Sverige kommer att göra vår allians (läs NATO) starkare, sade Biden från sin fåtölj mitt emot Kristersson, i Ovala rummet i Vita huset.

Kristersson var blixtinbjuden till Biden med mindre än en vecka kvar till Natomötet i Vilnius – då regeringen hoppas att Sverige blivit godkänt som medlem i försvarsalliansen. Men Turkiet ger inga besked om att man tänker släppa sitt motstånd mot att slutligt godkänna Sveriges medlemskap. Och den senaste koranbränningen i förra veckan i Stockholm kan ha påverkat Turkiets vilja att mildra motståndet.

"Fullt möjligt"

Men Ulf Kristersson hävdar att han ändå inte gett upp hoppet om Sverige som ny Natomedlem den 11–12 juli, då toppmötet anordnas. Han framhåller att det vore det naturliga sammanhanget för ett beslut, eller åtminstone någon form av besked.

– Min realistiska bedömning är att det vore bra och att det är fullt möjligt, men att det inte är upp till Sverige att fatta beslut som bara andra länder kan fatta. Jag känner ett mycket starkt stöd och dagens samtal i Vita huset med president Biden underströk detta, säger statsministern till TT efter mötet.

TT: Hur skulle det rent praktiskt kunna hinnas med?

– Jag tänker inte spekulera. Väldigt många länder upplever att Vilnius är den naturliga tidpunkten för att ge ett besked och jag tycker vi visat att det beskedet nu bör bli att Sverige blir fullvärdig medlem i Nato. Men bara Turkiet kan fatta det beslutet, säger Ulf Kristersson.

Mötet varade en timme

Mötet med Biden inleddes vid klockan 20 i Vita huset, svensk tid, och pågick cirka en timme.

Med på mötet var förutom Kristersson bland andra den nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm, utrikesminister Tobias Billström (M) och Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter. Vid Bidens sida fanns bland andra den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan, USA:s ambassadör i Sverige och flera medarbetare i det nationella säkerhetsrådet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons