Annons
Nyheter

Kris i Yrkesakademin – många jobb kan ryka

Krisen för Yrkesakademin, ett av landets större företag inom yrkesutbildning för vuxna, rullar vidare. Nu kan en femtedel av jobben där, 200, vara i fara.
Och elever kan tvingas sluta sina utbildningar till sådant som lastbilsförare, fordonstekniker och bagare, rapporterar fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega.
Ekonomi • Publicerad 26 september 2023
Det är brist på yrkesförare i Sverige, men en stor utbildare kan nu tvingas dra ner på grund av ekonomiska problem. Arkivbild.
Det är brist på yrkesförare i Sverige, men en stor utbildare kan nu tvingas dra ner på grund av ekonomiska problem. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Nära hälften av avtalen om utbildning som företaget har med Arbetsförmedlingen sägs upp med kort varsel. Det framgår, enligt tidningen, av handlingar i den rekonstruktionsplan som företaget arbetar efter.

Att företaget har ekonomiska bekymmer har varit känt sedan i vintras. I början av september ansökte ägaren YA Holding om företagsrekonstruktion. Det beviljades och rekonstruktionen ska fortsätta framåt jul. Yrkesakademien har stora miljonskatteskulder och skulder till leverantörer.

Ägaren YA Holding hävdar att problemen bottnar i att Arbetsförmedlingen inte har beställt kurser i den omfattning som företaget utgått ifrån, trots skriande brist på till exempel yrkesförare. Hög inflation och ökade dieselpriser har också spelat in.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons