Annons
Nyheter

Kriminella blir av med miljarder

Näten dras allt mer effektivt åt kring många grova ekobrottslingar. På knappt två år har Skatteverket hittat 1,4 miljarder. Och mer ska det bli, men näten kunde vara finmaskigare.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Pengarna, uteblivna skatter och avgifter, är resultatet av en kampanj mot den organiserade brottslighetens affärer med svart arbetskraft. Sedan 2009 drivs insatsen tillsammans av flera myndigheter och den löper till utgången av 2012.

Enligt Skatteverkets analytiker missar statskassan varje år intäkter på 66 miljarder på grund av denna kriminalitet.

Annons

Kräver lagändring

Men otåligheten hos jägarna tilltar, därför att de inte får de vapen de anser sig behöva för att fälla fler byten.

– Vi behöver en lagändring. Vi måste vara effektiva i vår utredning och vara där när det händer och inte komma och försöka bevisa vad som hänt ett år eller halvår efteråt. Då är pengarna borta, säger projektledaren, Pia Bergman på Skatteverket.

Därför vill man så fort som möjligt ha en lag som tillåter oannonserade inspektioner på arbetsplatser.

– Vi behöver kunna komma ut och se vilka som finns där och kunna stämma av mot redovisningar för arbetsgivaravgifter på individnivå. Men det dröjer innan lagstiftningen kommer i gång. Det ligger en remiss om oannonserat besök men jag vet inte vad som händer med förslaget, säger Bergman.

Pengarna flyttas

I dag hinner många brottslingar flytta och undanröja sina tillgångar innan de beslagtas. Så enligt Pia Bergman är det inte säkert att hela den summa som projektet kommer att hitta slutligen landar hos staten.

Kampanjen fokuserar egentligen inte på särskilda branscher, även om stora summor hittats inom bygg- och restaurangnäringarna. Den här kriminaliteten finns överallt.

– Jag önskar vi kunde säga att vi struntar i vissa branscher för att de är rena, men så är det inte, konstaterar Pia Bergman.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons