Annons
Nyheter

Kriminalvården utreder bedrägerierna

Kriminalvården ser mycket allvarligt på larmet om ekonomiska oegentligheter i det konsultuppdrag mannen hade.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

– Vi fick signaler om felaktigheter, och efter utredning hävde vi avtalet med dem 2009, säger Ulf Jonson, chef för Kriminalvårdens klient- och säkerhetsenhet i Norrköping till TT.

Det handlade då om fel när det gällde en enda klient.

Annons

– Om det som kommit fram nu stämmer är det ju ett systematiskt bedrägeri, både mot oss och mot kommuner, för även kommuner är ju med och betalar vårdvistelse och kontraktsvård, säger Ulf Jonson.

Kriminalvården ska nu först göra en egen utredning av saken innan beslut tas om en eventuell polisanmälan.

Ulf Jonson ser fallet som ytterst ovanligt och har på sina 30 år aldrig sett något liknande.

– Alla måste ju ha ställt upp och ljugit i så fall i alla led här. Klienterna måste ljuga, familjehemmen måste fara med osanning, och all personal hos honom måste ha ställt upp och lämnat felaktiga uppgifter, säger Ulf Jonsson.

Kriminalvården har totalt runt 250 ramavtal med olika vårdgivare, som familjehem och behandlingshem, som varje månad även ska lämna skriftliga rapporter till Frivården och den anstalt som har ansvar för den intagne.

– Då måste man ju i så fall ha ljugit där också, säger Ulf Jonson.

De flesta intagna som slussas ut i vårdvistelse, runt 80 procent, kommer till behandlingshem. Mellan 15–20 procent kommer till familjehem.

Men bara behandlingshemmen är tillståndspliktiga hos Socialstyrelsen, som också har tillsyn över dem. Familjehemmen däremot är varken tillståndspliktiga eller har tillsyn.

– Jag tycker det skulle vara bra om de också blev tillståndspliktiga och ställs under Socialstyrelsens tillsyn. Det vore ytterligare ett redskap att komma åt oseriösa vårdgivare, mer än vi själva kan kontrollera, säger Ulf Jonson.

Kriminalvården har i dag begränsade möjligheter att kontrollera vårdgivarna och får förlita sig på att det som uppges är sant, till exempel att ansvariga inte dömts för brott de senaste fem åren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons