Annons
Nyheter

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis.
Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.
Kosovo • Publicerad 26 september 2023
Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser.
Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Det förvärrade läget i gränstrakterna mellan Kosovo och Serbien, och i de områden där Kosovoserber utgör majoritet, växer till en regional konflikt.

Hittills sitter tre personer fängslade, misstänkta för såväl delaktighet i dödsskjutningen av en polis som belägringen av ett kloster med påföljande massiv insats av polis i söndags.

Annons

Enligt domstolsbeslut ska de misstänkta vara fortsatt fängslade i en månad.

Misslyckad medling

En sorgedag efter händelsen hade utlysts till onsdagen i Kosovo, samtidigt som de retoriska angreppen var markanta mellan Belgrad och Pristina. Försök från EU och USA att medla i konflikten har misslyckats. Våldsamheterna har snarast ökat den senaste tiden och ses som bland de värsta sedan Kosovo blev formellt självständigt från Serbien 2008.

Den utdragna konflikten rör de serber som bor i en enklav i Kosovo och som ser sig utsatta och trakasserade av landets styre och polis. Deras missnöje reflekteras av styret i Belgrad.

Natostyrka

President Aleksandar Vucic har träffat ambassadörerna från fem västländer samt EU och då krävt att att den Natoledda Kfor-styrkan ska ta över säkerhetsansvaret i norra Kosovo, inklusive uppgifter som i dag sköts av Kosovos polis.

Vucic hävdar att gärningsmännen i helgens dåd var lokala Kosovoserber "som inte längre står ut med Kurtis terror", med hänvisning till Kosovos premiärminister Albin Kurti.

Kurti anklagar i sin tur Serbien för att stödja "terroristerna, de kriminella" grupperna logistiskt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons