Annons
Nyheter

Kräver granskning av Lindhs död

Karolinska universitetssjukhuset begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010
Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Anna Lindh dog i samband med operationen på Karolinska i Solna.

Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning. Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4 som enligt Karolinska ska gå ut på att Lindh fick felaktig vård.

Annons

"Eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och det är viktigt att förebygga ryktesspridning i denna fråga, anser vi ändå att det är angeläget att Socialstyrelsen genomför en granskning av vården av Anna Lindh", skriver Karolinska universitetssjukhuset i den hemställan som under dagen hamnar hos myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Stefan Engqvist, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att uppgifterna – enligt sjukhuset från TV 4:s Kalla Fakta – är svåra att bemöta offentligt. Dels beror det på att han inte riktigt vet vad kritiken går ut på, dels på grund av att sjukhuset inte lämnar ifrån sig några uppgifter från Anna Lindhs journal.

– Vår sits blir väldigt konstig i ett sådant här läge. Vi är hårt reglerade av tystnadsplikt och sekretesslagar som vi inte kan bryta emot.

Han säger att svensk traumavård givetvis har utvecklats sedan 2003, men att sjukhuset enligt dåtidens rutiner agerade på bästa sätt i operationssalen och att alla inblandade gjorde allt för att rädda utrikesministerns liv.

– Vi har själva gått igenom all dokumentation och har inte funnit några fel och ingenting som skulle föranleda en anmälan enligt lex Maria. Men vi vill alltså gärna ha en oberoende granskning och då vänder vi oss till Socialstyrelsen. Vi vill undvika ryktesspridning.

Anna Lindh överfölls och knivskars inne på NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Anna Lindh dog klockan 05.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

Den 24 september 2003 greps och anhölls den då 24-årige Mijailo Mijailovic, som den 2 december 2004 slutgiltigt dömdes av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet. Bland bevisningen fanns bilder från övervakningskameror på NK samt hans DNA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons