Annons
Nyheter

Krafttag att nå nytt vapenstillestånd i Jemen

Jemen • Publicerad 16 januari 2023
FN:s särskilda sändebud för Jemen, svenske diplomaten Hans Grundberg (mitten). Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud för Jemen, svenske diplomaten Hans Grundberg (mitten). Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den svenske toppdiplomaten Hans Grundberg säger att diplomatiska försök att nå en uppgörelse om vapenstillestånd i Jemen intensifieras. FN-sändebudet Grundberg hävdade på måndagen att "det finns möjligheter som inte får förloras".

Han varnade samtidigt för att "minsta misstag kan sätta igång en ny våg av våld som blir svår att stoppa" trots att parterna för närvarande visar "militär återhållsamhet".

Annons

Inbördeskriget, som dessutom är ett regionalt storkrig genom ombud i landet på södra delen av Arabiska halvön, har pågått i åtta år. Den är en av de konflikter som drabbat civilbefolkningen hårdast i modern tid.

Ett tidigare vapenstillestånd mellan regeringsstyrkor och Huthirebeller gick ut den 2 oktober i fjol, och "det militära läget har sedan dess varit fortsatt stabilt" utan större eskaleringar av stridsåtgärder, sade Grundberg i samband med att han avlade rapport till FN:s säkerhetsråd i New York.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons