Annons
Nyheter

Kraftigt minskad elanvändning i hushållen

Över en femtedel – så mycket mindre el använde Ellevios privatkunder i oktober jämfört med tidigare år.
Följden av en varm höst eller resultatet av sparuppmaningar och höga elpriser – eller både och?
Ekonomi • Publicerad 9 december 2022
Ellevios kunder har dragit ner sin elanvändning kraftigt under hösten, visar statistik. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Elanvändningen bland Ellevios privatkunder har minskat med 21,5 procent under oktober jämfört med ett genomsnitt för samma månad de tre föregående åren.

Jesper Liveröd, presschef på elnätsbolaget, kallar siffrorna för remarkabla. De visar enligt honom att kunderna har dragit sitt strå till stacken efter alla uppmaningar om att snåla med el.

Annons

– Att folk på så kort tid har minskat sin elanvändning är sannolikt en följd av sommarens svarta rubriker om att elpriserna skjuter i höjden. De har så klart bidragit till en stark oro, säger han.

Sannolikt oro bakom

Ellevio har granskat omkring 900 000 hushåll och räknat fram snitt för elanvändning i september, oktober och november i år jämfört med samma månader 2019, 2020 och 2021.

I september minskade snittförbrukningen med 12 procent och i november med 19 procent.

I år har hösten varit varm, och det kan vara missvisande att jämföra ett varmt år med ett kallt. Därför har man enligt Liveröd jämfört med flera år.

Elanvändningen minskade trots att elpriserna ännu inte rusat fullt lika mycket som förutspåddes – delvis på grund av den milda hösten, enligt Liveröd.

– Kunderna reagerar ändå på prissignalerna, men alla sitter inte och följer spotpriserna på börsen. Man ändrar inte tillbaka sina vanor över en natt. Folk är fortfarande oroliga, säger han.

Liknande signaler

Energibolaget Eon har inte tagit fram motsvarande statistik men kan bekräfta att företaget också skönjt en stor minskning.

– Man har sett att hushållen har dragit ner elanvändningen med ungefär 15 procent i både oktober och november jämfört med förra året, säger Linn Johansson, presskommunikatör på Eon.

Hon framhåller att det är temperaturkorrigerade siffror, vilket betyder att man exempelvis har tagit i beaktande att årets oktober var varmare än oktober i fjol.

Konkurrenten Vattenfall säger sig inte ha egen statistik för hur elanvändningen har förändrats bland bolagets kunder i höst, utan hänvisar till siffror Svensk elstandard tar fram.

Annons

Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, pekar ändå på en egen undersökning som visar att folk blivit mer medvetna om hur man använder el.

Fakta: Snittförbrukningen bland Ellevios privatkunder

Ellevios siffror ser snarlika ut i samtliga regioner och län – med lokala variationer.

Snittförbrukningen när samtliga områden räknas med minskade med 21,5 procent under oktober jämfört med de föregående tre åren.

Störst är minskningen i Västra Götaland, med 25 procent i oktober jämfört med de föregående tre åren.

I första hand är det kunder med villor och radhus som står för de största förändringarna i sin elanvändning.

Källa: Ellevio

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons