Annons
Nyheter

Positiv stämning hos Scholz och investerare

Stämningsläget i den tyska ekonomin vänder oväntat tvärt uppåt, enligt ett index från forskningsinstitutet Zew. Och förbundskansler Olaf Scholz ser ljust på 2023.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2023
Tysk inflation sjönk till 8,6 procent i december, enligt den tyska statistikbyrån Destatis. Arkivbild.
Tysk inflation sjönk till 8,6 procent i december, enligt den tyska statistikbyrån Destatis. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Tysklands januariindex lyfter till 16,9, upp från minus 23,3 i december. Det är första noteringen på plus sedan Rysslands invasion av Ukraina för snart ett år sedan.

Vändningen var oväntat kraftig. Och den kommer sedan vintern hittills varit oväntat mild och inflationen i Europas största ekonomi tydligt vänt nedåt i december.

Annons

Snittprognosen låg enligt Bloomberg på ett januari-index på minus 15.

"Den mer gynnsamma situationen på energimarknaden och den federala regeringens elprisstöd har varit särskilt bidragande till detta" skriver Zew-chefen Achim Wambach i en kommentar om den förbättrade siffran.

Scholz optimist

I en intervju med Bloomberg säger Olaf Scholz att han tror att Tyskland kan undvika en recession i år.

Det är framförallt den förhållandevis milda vintern i kombination med nya leveransvägar av gas – bland annat den nyinvigda terminalen för LNG-gas i Wilhelmshaven – som får Scholz att se positivt på det kommande året.

– Jag tror inte att någon verkligen förväntade sig att vi skulle klara oss ur en situation där tillgången av rysk gas helt skulle strypas, säger han.

Ökad världshandel

En annan bidragande faktor som Wambach lyfter fram är de slopade covid-19-restriktionerna i Kina, som öppnar för ökad världshandel för den tyska exportindustrin.

I fredags rapporterade den tyska statistikmyndigheten att tysk industriproduktion troligen stagnerade i fjärde kvartalet 2022 samtidigt som privatkonsumtionen höll emot oväntat bra trots den högsta inflationen på årtionden.

Industrin får draghjälp av stora orderböcker och minskade logistiska flaskhalsar, vilket bland annat har fått biljätten Volkswagen att flagga för ökad försäljning i år trots den globala konjunkturnedgång som ligger i korten.

Den tyska inflationen sjönk till 8,6 procent i december, från 10 procent i november, enligt statistikbyrån Destatis. Det ligger i linje med tidigare redovisade preliminära beräkningar.

I skuggan av Ukrainakriget

Enligt EU-harmoniserade inflationsmått blev det en decemberinflation på 9,6 procent, ned från 11,3 procent i november.

Annons

För helåret 2022 lyfte konsumentpriserna med 7,9 procent jämfört med året före, enligt Destatis.

Drivkrafterna bakom de historiskt höga inflationstalen från Tyskland 2022 var snabbt stigande energi- och livsmedelspriser i skuggan av Ukrainakriget, enligt Destatis-chefen Ruth Brand.

Energipriserna i Tyskland lyfte med 34,7 procent 2022 jämfört med året före, efter de redan kraftiga prislyften på 10,4 procent 2021. Livsmedelspriserna steg med 13,4 procent i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons