Annons
Nyheter

Kraftigt fall på personbilsmarknaden

Den kraftiga inbromsningen på personbilsmarknaden håller i sig, enligt månadssiffror från branschorganisationen Mobility Sweden.
Nedgången är särskilt tydlig bland privatkunder.
Ekonomi • Publicerad 1 mars 2023
Antalet nyregistreringar av personbilar faller kraftigt. Arkivbild.
Antalet nyregistreringar av personbilar faller kraftigt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Sänkningen av klimatbonusen från 1 januari, konjunkturläget och hushållens minskade köpkraft är de huvudsakliga förklaringarna", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Antalet nyregistreringar av personbilar rasade till 18 442 fordon i år, en nedgång med 13 procent mot samma månad i fjol.

Annons

Det är framförallt privatkunder som dragit i handbromsen och slutat efterfråga nya bilar. Andelen privatkunder i nyregistreringarna är nu nere på 37 procent, mot 50 procent ett år tidigare.

"Nu är det företagen som håller uppe marknaden", skriver Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, i en kommentar.

Drygt hälften av nyregistreringarna handlade om elbilar eller laddhybrider.

När det gäller tunga lastbilar och bussar är trenden inte alls lika dyster. För tunga lastbilar blev det ett lyft på 43,5 procent i februari mot ett år tidigare. För bussarna blev det ett lyft på 100 procent.

Uppgången förklaras dock av stora nedgångar för båda fordonsslagen i början av förra året.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons