Annons
Nyheter

Kraftig ökning av svampförgiftning

Antalet som blivit sjuka efter att ha ätit giftiga svampar har ökat kraftigt i år. Svenskarna har för dålig koll i skogen, anser svampexpert.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
Foto: KARIN MARKHEDE / TT / SCANPIX

Ett vanligt år brukar det röra sig om ett tiotal personer i landet som drabbas av svampförgiftning. I höst känner Giftinformationscentralen redan till närmare 20 personer som insjuknat efter att ha ätit giftig svamp. Oftast rör det sig om vit flugsvamp eller lömsk flugsvamp.

Under den senaste tioårsperioden har tre personer dött, det senaste fallet var en man i 50-årsåldern som nyligen avled i Göteborg efter att ha ätit vit flugsvamp.

Annons

Bra svampår

En anledning till ökningen i höst kan vara att mycket regn i kombination med värme har gjort 2010 till ett bra svampår i stora delar av landet.

– Men en annan orsak tror jag är att folks erfarenhet tyvärr tenderar att bli mindre. Att plocka svamp i skogen är en underbart trevlig sysselsättning men jag är lite rädd för att vi håller på att tappa vardagskunskapen när det gäller att vara i skog och mark, säger Kill Persson, vice ordförande i Sveriges mykologiska förening.

Att plocka bär och svamp, att kunna göra upp en eld och dricka kaffe i skogen och att hitta tillbaka dit där man ställde bilen är inte lika självklart längre.

Risk för misstag

Och när naturvanan minskar finns det en risk att den fina vita svampen som hamnar i korgen inte är en champinjon utan en vit flugsvamp.

– Man ska känna sig väldigt säker och bara plocka dem man är övertygad om. Man ska inte heller blanda en massa olika svampar, säger Kill Persson, som rekommenderar den osäkre att fråga någon i den lokala svampklubben om råd. På internet går det också utmärkt att hitta bilder på de olika svampsorterna. Genom att jämföra olika bilder och källor minimeras risken för misstag.

En modern svampbok är också ett måste för den som ska ge sig ut i svampskogen.

Där har det i höst på många håll funnits stora mängder av karljohan, svart trumpetsvamp och kantarell. Snart kommer trattkantarellerna.

– Det är ingen brist på svamp till grytorna så man behöver inte plocka det man är osäker på, säger Kill Persson.

Om du misstänker förgiftning

Vad gör man om man misstänker att man fått i sig en giftig svamp? Här är några tips:

Försök att framkalla kräkning, enklast genom att föra ned två fingrar i svalget och röra på fingertopparna tills kräkningen kommer.

Tillför rikligt med medicinskt kol (25–50 gram för vuxna, 10–25 gram för barn). Medicinskt kol binder olika gifter i magsäcken och förhindrar på så sätt att ämnena tas upp i kroppen. På apoteken finns medicinskt kol att köpa receptfritt, dels som färdiga lösningar, dels som pulver som spädes i vatten.

Kontakta Giftinformationscentralen på telefon 112 för råd om ytterligare åtgärder.

Källa: Svampguiden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons