Annons
Nyheter

Kraftig ökning av listeriasmitta

Allt fler svenskar insjuknar av listeriasmittad mat.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2010

Nu har inleder myndigheterna en testoffensiv – som redan lett till att Coop tvingas kalla tillbaka fyra ton lax.

I Sverige rapporteras årligen 40–50 fall av listeriainfektion. Men under de tre senaste åren har det skett en ökning och under 2009 rapporterades 73 fall.

Annons

Även på Europanivå har det skett en ökning, speciellt har äldre personer drabbats. EU-kommissionen ska därför studera förekomsten av listeria inom hela EU under 2010.

I Sverige genomför Livsmedelsverket i år en mer omfattande provtagning tillsammans med kommunerna för att kartlägga förekomsten av listeria i kyld mat.

Fler prover

I samband med projektet upptäcktes alltför höga halter listeria i ett laxparti, vilket nu leder till att Coop tvingas återkalla flera ton.

– Av säkerhetsskäl drar vi in och återkallar cirka 4 000 kilo rökt och gravad lax som har packats i 3 000 kartonger, säger pressekreterare Janne Pettersson på Coop till TT.

Det laxparti som är drabbat har importerats från en grossist i Danmark och saluförs enbart under Coops varumärke i företagets egna butiker och varuhus. Det är Coop Gravad lax och Coop Rökt lax, båda produkterna i förpackningar på 350, 200 och 100 gram. Kunder som köpt produkterna kan lämna tillbaka dem i butik.

– Projektet har just inletts och det här var det första fallet där vi påträffade en listeriahalt över gränsvärdet. Det kommer i år att ske en mer omfattande provtagning av kommunerna och Livsmedelsverket än tidigare år, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket till TT.

Fara för gravida

Risken för listeriasmitta är störst i kyld mat som inte upphettas innan den äts.

– Vi intresserar oss för charkuteriprodukter, gravad och kallrökt lax samt olika ostar. Konsumenterna bör tänka på att ju längre tid livsmedlet förvaras, desto större är risken för att bakterien växer till skadliga halter, säger Mats Lindblad.

Annons

För att vara på säkra sidan bör man äta laxen, charkuterierna eller dessertostarna så nära tillverkningsdatum som möjligt.

Drabbar äldre och immunsvaga

Listeriabakterien är vanligt förekommande i vår omgivning.

Det är en förhållandevis ofarligt bakterie för de flesta. Bakterien kan dock vara farlig för äldre och personer med nedsatt immunförsvar, bland andra gravida kvinnor.

Människan får vanligtvis smittan genom födan.

Livsmedel där det finns risk för listeriasmitta är sådana som äts kalla och som inte upphettats innan de serveras. Särskilt riskfyllda är livsmedel där bakterien får möjlighet att föröka sig under produktionen (till exempel mognad av viss ost) eller livsmedel som vi vanligtvis förvarar under en längre tid innan de äts som rökt och gravad fisk, skivad skinka, patéer, dessertostar (mögel- och kittostar) och även kall färdigmat.

Källa: Livsmedelsverket/Smittskyddsinstitutet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons