Annons
Nyheter

Kraftig nedgång för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna skulle få 28,3 procents väljarstöd om det vore val idag, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning.
S tappar därmed drygt 4 procentenheter jämfört med förra mätningen, medan Sverigedemokraterna går framåt nästan lika mycket.
Sverige • Publicerad 5 juni 2018
Foto: Anders Wiklund/TT

För Socialdemokraterna är utgångsläget den här gången är värre än på mycket länge. De senaste 25 åren har partiet fått en högre siffra i SCB:s majmätning än vad som sedan blivit valresultat. I maj 2014 fick partiet 35,3 procent i SCB men slutade på 31,0 i valet. 2010 var majsiffran 33,8 procent och valresultatet 30,7 procent.

I SCB:s senaste mätning i november förra året gick S fram och fick 32,6 procent, vilket var bättre än såväl mätningen innan som valresultatet. Men sedan har något hänt.

Annons

Sedan årsskiftet har partiet tappat i mätning efter mätning och i de senaste i just maj, före dagens SCB-mätning, har partiet legat runt historiskt låga 25 procent. Givet den negativa trenden med nedgång från maj till valet blir dagens mätning en rysare för Socialdemokraterna.

I dagens mätning redovisas svar på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?". Därtill redovisas väljarflöden mellan partierna, samt nedbrytningar på kön för hela landet och åtta regioner.

Nästa måndag kommer resultaten på frågan vilket parti du sympatiserar med, vilket innehåller nedbrytningar på bland annat ålder och yrke. Här får man svart på vitt om S lyckats locka tillbaka några LO-väljare från SD.

Även de tre partierna runt riksdagsspärren, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, har inväntat dagens mätning med oro.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons