Annons
Nyheter

Kraftig minskning av nyfödda i Sverige

Det föds färre barn än på många år i Sverige.
Inte sedan 2005 har antalet nyfödda varit så lågt som hittills under 2022, enligt Statistiska centralbyrån.
Vård • Publicerad 1 december 2022
Antalet nyfödda har blivit färre. Arkivbild.
Antalet nyfödda har blivit färre. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Under årets första nio månader föddes 81 550 levande barn i Sverige. Det är det lägsta antalet sedan mitten av 00-talet – och 7,7 procent färre jämfört med samma period förra året. Det uppger Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.

"Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess", säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Annons

Antalet födslar har minskat i 207 av landets 290 kommuner. I 30 av dessa kommuner har födslarna inte varit så få under åtminstone hela 2000-talet. I ytterligare 42 kommuner är födslarna de lägsta på minst 15 år.

Vad nedgången beror på är oklart, enligt SCB.

"De senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför", säger Vitor Miranda, demograf på SCB, i samma pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons