Annons
Nyheter

Kraftig brand i Lisebergs vattenvärld

Räddningstjänsten har arbetat hela natten med den omfattande branden i Lisebergs vattenpalats Oceana – som är svårsläckt på grund av rasrisk.
Under tisdagsmorgonen saknas en person fortfarande.
Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.
Olyckor • Publicerad 12 februari 2024 • Uppdaterad 13 februari 2024
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen gick vid 19-tiden ut med att en person saknas efter branden. Den försvunne är en man. Anhöriga är underrättade.

– Under dagen har flera personer själva uppsökt sjukvården, så därför har detta varit oklart. Men efter att ha kontrollerat med vården har vi nu inte hittat honom, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Annons

Enligt Liseberg jobbade mannen med projektet av den nya vattenvärlden.

”Vi är djupt bestörta över den förödande händelse som inträffat på Oceana Vattenvärld. Vår främsta uppgift nu är att bistå polisen i sökandet efter den saknade personen och att stötta anhöriga och drabbade” säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

16 personer uppsökte sjukhus under måndagen. Samtliga bedömdes ha varit lindrigt skadade och kunde lämna sjukhus. Ytterligare sex personer har fått vård vid brandplatsen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Släckningsarbetet är svårt eftersom det råder stor rasrisk, rapporterar flera medier.

– Det har skett en typ av explosion när det antänts mycket brandgas, vilket vi tror har hänt här, och därför finns det skador på byggnaden som gör att vi inte vågar röra oss där inne, säger räddningsledaren Petter Backlund till Göteborgs-Posten.

Polisen utreder händelsen under rubriceringarna arbetsplatsolycka samt grov allmänfarlig vårdslöshet.

Branden bröt ut vid tiotiden. Filmer från platsen visade hur byggnaden stod i lågor när en kraftig explosion plötsligt inträffade. En tjock, mörk rök spred sig över Göteborg. Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades, där alla i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Först vid 20-tiden drogs varningen tillbaka.

Enligt ett internt meddelande hos Liseberg bröt branden ut i en av vattenrutschkanorna, rapporterar P4 Göteborg. Explosionen skedde när fönsterrutorna till det stora takvalvet gav vika. Branden och framför allt rökutvecklingen blev kraftig.

Enligt prognosen kommer räddningstjänsten att vara kvar under tisdagen då elden tagit sig in i konstruktionen.

Räddningstjänsten: ”Kom inte hit om du vill bevara din hälsa”

Här saknas innehåll

Vad som hänt är ännu oklart, uppger Amelie Winberg, presschef för NCC som är huvudentreprenör för bygget av Oceana. Det är osannolikt att branden anlagts eller självantänt, för övrigt finns inget bekräftat om hur branden uppstod.

Annons

– Vi har haft ett internt informationsmöte och våra medarbetare har erbjudits att träffa krisspecialister. Vi är bestörta över det som hänt, det är en katastrof, säger hon.

Klas Lüppert, presstalesperson vid räddningstjänsten.
Klas Lüppert, presstalesperson vid räddningstjänsten.Foto: Anders Egle

Framtiden är också osäker. Arbetet hade kommit ganska långt och det var planerat för slutbesiktning i april. Planen var att Oceana skulle öppna till sommaren.

Äventyrsbadet skulle enligt tidigare uppgifter från Liseberg kosta cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

bild 1/4
Kraftig rök sprider sig över Göteborg.
En kraftig brand har brutit ut i Lisebergs nya vattenvärld Oceana i Göteborg.
En kraftig brand har brutit ut i Lisebergs nya vattenvärld Oceana i Göteborg.
Kraftig rök sprider sig över Göteborg.
bild 1/4

Här saknas innehåll

TT
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Jonas EkelundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons