Annons
Nyheter

Kyrka totalförstörd i brand

Sjösås nya kyrka norr om Växjö har totalförstörts i en brand. Polisen utreder brandorsaken.
Olyckor • Publicerad 3 september 2022
Sjösås nya kyrka norr om Växjö går inte att rädda, enligt räddningstjänsten.Foto: André Larsson/TT

Vid 12.30-tiden på lördagen kom ett larm om kraftig rökutveckling från kyrktornet. Enligt räddningstjänsten var det en fullt utvecklad brand i kyrkan. På bilder från platsen syntes hur lågor slår ut genom tak och torn.

Räddningstjänsten konstaterade senare att kyrkan inte går att rädda utan att den kommer att brinna ner. Filmklipp visar hur kyrkspiran rasade.

Annons

– Kyrkan är helt övertänd. Räddningstjänsten har haft lite utvändig släckning men slutade då det inte gav någon effekt, säger en ledningsoperatör vid Värends räddningstjänst till TT.

Det skulle göras ett försök att ta sig in i kyrkan för att ta ut dyrbara inventarier, sade Andreas Rosenberg, insatsledare vid räddningstjänsten, skriver Smålands-Posten.

– De började och fick ute lite ljusstakar och broderier, men sedan var de tvungna att backa, säger ledningsoperatören.

Sent på eftermiddagen hade räddningstjänsten bara en styrka kvar på platsen för efterbevakning.

Brandorsaken är inte känd, men enligt polisen finns det ingen naturlig orsak till att den startade. En förundersökning har inletts, brottsrubriceringen är inte fastställd.

Ingen skadades vid branden.

Fakta: Sjösås nya kyrka

Sjösås nya kyrka uppfördes under första halvan av 1860-talet efter ritningar av Carl-Gustaf Blom-Carlsson. Den invigdes 1865.

Kyrkan är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil och byggd i sten.

Bland kyrkans inventarier finns bland annat en dopfunt av sandsten från 1200-talet och ett triumfkrucifix från slutet av 1400-talet. Altartavlan från 1865 är en kopia av altartavlan i Kalmar domkyrka.

Källa: Svenska kyrkan mfl

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons