Annons
Nyheter

Nödsignal från fartyg i spåren av tyfon

Sydkorea har ställt in över 300 flyg och stormvarningar har utfärdats i såväl Syd- som Nordkorea. Medan tyfonen Maysak rör sig mot den koreanska halvön kommer rapporter om ett försvunnet fartyg från Japan.
Sydkorea/Nordkorea • Publicerad 2 september 2020
Tyfonen Maysak rör upp höga vågor i närheten av den sydkoreanska ön Jeju som ligger söder om fastlandet.
Tyfonen Maysak rör upp höga vågor i närheten av den sydkoreanska ön Jeju som ligger söder om fastlandet.Foto: Park Ji-ho/AP/TT

Landets kustbevakning meddelar att man söker efter ett lastfartyg med 43 personer ombord efter att ha registrerat en nödsignal från Östkinesiska havet. Signalen kom tidigt på onsdagsmorgonen, från ett fartyg cirka 18 mil väster om ön Amami-Oshima, efter en natt av kraftiga vindar och regn i området då tyfonen Maysak passerade.

Kustbevakningen tror att nödropet kommer från Gulf Livestock 1, som varit på väg till Tangshan i Kina från Napier i Nya Zeeland. Fyra kustbevakningsfartyg och flera flygplan deltar i sökarbetet. 39 filippinier, två nyzeeländare, en australier och en singaporian uppges finnas bland de ombordvarande.

Annons

Maysak, som beskrivs som ett av de mest kraftfulla ovädren i regionen på åratal, väntas dra in över den sydkoreanska sydkusten under onsdagen och sedan dundra upp över halvöns östra sida och ut i havet. På torsdag väntas den ta sig in över land igen, nära den nordkoreanska industristaden Chongjin.

Sydkoreas premiärminister Chung Sye-Kyun säger att ovädret väntas ha samma styrka som tyfonen Maemi, som 2003 tog 131 liv och orsakade skador för motsvarande 26 miljarder kronor.

– Vi är mycket oroliga, säger han.

Statliga medier i Nordkorea rapporterar att myndigheterna vidtagit "skyndsamma åtgärder" för att minska eventuella skador.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons