Annons
Nyheter

Kosovo kräver serbisk utlämning av misstänkta

Kosovo kräver att sex personer som misstänks ha deltagit i en attack och belägring i söndags ska utlämnas från Serbien, dit de tros ha tagit sin tillflykt.
Kosovo/Serbien • Publicerad 25 september 2023
Polis i Kosovo genomför sökande efter misstänkta gärningsmän efter söndagens attack.
Polis i Kosovo genomför sökande efter misstänkta gärningsmän efter söndagens attack.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

En polis dödades i ett bakhåll i Kosovo. I en påföljande insats utbröt skottlossning när en beväpnad grupp tog sin tillflykt till ett kloster.

Enligt uppgifter rörde det sig om ett 30-tal beväpnade gärningsmän som flydde till klostret i byn Banjska. Minst fyra personer dödades när polis intog klostret.

Annons

Men Kosovo anser att misstänkta gärningsmän fått skydd i Serbien.

– Vi har information om att sex skadade terrorister behandlas på sjukhus i Novi Pazar. Vi ber Serbien att de överlämnas till myndigheter i Kosovo å det snaraste, säger inrikesminister Xhelal Sveçla till reportrar.

Serbiens president Aleksandar Vucic har bekräftat att minst tre av dem som dödades var kosovoserber.

Kosovo har närmare 2 miljoner invånare. De flesta är kosovoalbaner, men enklaver av serber bor nära gränsen till Serbien, främst i de norra delarna av Kosovo.

Konflikten mellan de två grupperna har eskalerat och försök att finna en lösning har inte lyckats, trots bland annat medlingsförsök genom EU. Söndagens attack och påföljande eldstrid är en av de allvarligaste händelserna den senaste tiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons