Annons
Nyheter

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

Ekonomi • Publicerad 10 oktober 2022
Korttidstödet under pandemin tillät företag att låta personal jobba deltid i stället för att behöva sägas upp. Arkivbild.
Korttidstödet under pandemin tillät företag att låta personal jobba deltid i stället för att behöva sägas upp. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det statliga korttidsstödet räddade cirka 40 000 jobb under pandemins första år. Det visar en utvärdering av myndigheten Tillväxtanalys, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Korttidsstödet innebar att företag kunde låta anställda jobba deltid för nästan hela ordinarie lönen, i stället för att behöva säga upp personal.

Annons

Tillväxtanalys konstaterar att stödet var som mest effektivt under pandemins början. När ekonomin började återhämta sig ändrades stödets effekter från positiva till negativa. Analytikern Magnus Gustavsson, vid myndigheten, konstaterar att stödet nog borde ha fasats ut redan 2021.

– När vi har en påtaglig ekonomisk uppgång, då minskar stödet rörligheten på arbetsmarknaden. Så det finns företag som vill anställa men det blir svårare för dem att hitta den personal som man önskar och det här kan ha en bromsande effekt på sysselsättningen, säger han till Ekot.

Under 2020 tog omkring 75 000 företag del av korttidsstödet och 32 miljarder kronor betalades ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons