Annons
Nyheter

Konstkupp mot Lasse Åbergs museum

Lasse Åberg-museet i Bålsta, nordväst om Stockholm, fick påhälsning av tjuvar under natten till fredagen.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2008
Lasse Åberg.
Lasse Åberg.Foto: Scanpix

Och det var inte vilka tavlor som helst som stals. Det handlar om fem verk av konstnärerna Roy Lichtenstein och Andy Warhol med serieanknytning – bland annat ett sällsynt screentryck föreställande Musse Pigg.

Värdet på stöldgodset är oklart.

Annons

– Jag har hört olika belopp, mellan två och fem miljoner. Det är inte säkert att man själv vet vad saker är värda, det är nog nödvändigt att konsultera marknaden först, säger Tommy Andersson, chef för kriminalavdelningen på Uppsalapolisen, till TT.

Lasse Åberg själv uppskattar värdet av tavlorna till uppemot tre miljoner kronor.

– Jag är väldigt arg just nu. De har tagit våra ”toppnummer”, säger han till TT Spektra.

Det var strax efter klockan två natten till fredagen som stölden skedde. Polisens tekniska undersökning var klar vid halv åttatiden på morgonen. Det fanns då inga misstänkta eller gripna.

– Vi arbetar brett och har kontakt med Stockholm och rikskriminalen. Vi kan naturligtvis inte utesluta att tavlorna kan hamna utanför landets gränser, så vi har inga begränsningar i rum vad gäller spaningarna, säger Tommy Andersson.

Lasse Åberg tror att konstverken blir svåra att sälja vidare i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons