Annons
Nyheter

Kongos regering: Fler än 100 döda i massaker

Myndigheterna höjer dödstalet efter det som beskrivs som en massaker i Kongo-Kinshasa tidigare i veckan.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 3 december 2022
FN-fordon på patrull i östra Kongo-Kinshasa den 25 november. Arkivbild.
FN-fordon på patrull i östra Kongo-Kinshasa den 25 november. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Det var fler än 100 personer i Kishishe som dödades av rebellrörelsen M23, uppger en talesperson för regeringen på lördagen efter ett regeringssammanträde som leddes av president Félix Tshisekedi.

Vid mötet utlyste presidenten tre dagars landssorg. I slutet av sorgeperioden hålls en tv-sänd insamlingsgala för att stödja offrens anhöriga.

Annons

Regeringen i Kinshasa gick i torsdags ut med uppgiften om attacken mot civila i landets östra del. Orten Kishishe ligger några mil norr om staden Goma i den oroliga Norra Kivuprovinsen.

M23 nekar till anklagelserna och säger att rörelsen inte riktar våld mot civila.

Uppgifterna om den påstådda massakern är svåra att verifiera och krav ställs för att oberoende parter ska få insyn i händelsen. President Tshisekedi uppges vilja låta saken utredas både av kongolesiska myndigheter och internationellt.

M23, kort för "23 mars", är en rebellrörelse i huvudsak bestående av kongolesiska tutsier. Dess aktivitet tog ny fart för lite drygt ett år sedan, då en väpnad konflikt mot centralstyret inleddes. Rörelsen tog bland annat kontroll över en stad nära gränsen till Uganda.

Den kongolesiska regeringen anklagar grannlandet Rwanda för att ge stöd till M23, vilket Rwanda förnekar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons