Annons
Nyheter

Konflikter och slitage i spåren av fjällboomen

Vandringstrendens baksida är nedskräpning, slitage och stressade renar.
– Det blir en allmänt ökad påverkan från besökarna, säger Peter Fredman, professor i naturturism.
STF kan behöva stänga stugor i Jämtland på grund av en intressekonflikt med rennäringen.
Miljö • Publicerad 13 maj 2023
Den ökade påverkan från turismen har lett till intressekonflikter med rennäringen. Arkivbild.
Den ökade påverkan från turismen har lett till intressekonflikter med rennäringen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF. Arkivbild.
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF. Arkivbild.Foto: STF
Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet.
Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet.Foto: Mittuniversitetet/TT

I området kring Vålådalen i Jämtland ligger två platser som har fått symbolisera turistens negativa påverkan på fjällmiljön.

Här finns Blanktjärn, med sitt turkosa vatten, tillsammans med Pyramiderna, märkligt konformade stenar formade under den senaste istiden.

Annons

Turisterna i området har flerdubblats på bara några år och växtligheten slitits bort och nötts ner. Områden runt Blanktjärn har fått spärras av och människor har bötfällts när de tagit sig förbi avspärrningarna. Pyramiderna har i dag permanent besöksförbud.

– Blanktjärn och Pyramiderna är bevis för när det har gått för långt, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF.

Fjällvandring var trendigt redan före pandemin. Då blev det en boom. Människor bytte charterresan mot tältsemester. En del utan förkunskap om naturen.

Störde med selfies

Vandrarna har samtidigt fått sällskap av andra grupper på fjället: alltifrån trailrunners till cyklister, toppturare, skejtare och hundspannsåkare.

– Fjällturismen blir mer mångsidig. Folk gör olika, mer nischade aktiviteter. Det bidrar till olika typer av störningar, säger Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet i Östersund.

Sommaren 2020 slog länsstyrelsen Jämtland larm om en kaotisk situation längs Vildmarksvägen i Stekenjokk. Karavaner av husbilar blockerade vägen där renar skulle ta sig över. Turister närmade sig de stressade djuren för att ta selfies.

Efteråt hittades drunknade renkalvar. Kalvar som inte hittade tillbaka till sina vajor fick avlivas.

"Inte hållbart"

Den ökade påverkan från turismen har lett till intressekonflikter med rennäringen. Nu hotas STF:s fjällstationer och stugor i Jämtland och Härjedalen, som på en relativt liten yta samsas med samebyn Handölsdalens renbetesmarker.

STF har tidigare bland annat fått kritik för att helikoptertransporter till fjällstationer stör renar. Situationen för rennäringen på fjället är inte längre hållbar, enligt länsstyrelsen Jämtland.

STF:s avtal gällande fjällstugor och stationer i Jämtland och Härjedalen har sagts upp och förhandlingar pågår om ett nytt avtal. Det kan leda till ändrade öppettider, färre bäddar eller att någon stuga får stänga, enligt Maria Ros Hjelm på STF.

Annons

– Vi kommer kunna fortsätta tillgängliggöra det här området. Vi måste bara göra det på ett annat sätt, säger hon.

STF arbetar för att göra fjällturismen mer hållbar. En besökskalender visar när vissa platser är ovanligt välbesökta och föreningen marknadsför mindre populära vandringsleder.

Vill påverka kollektivtrafiken

Samtidigt är vissa platser – som exempelvis Jämtlandsfjällen – enklare att nå. Att förändra det är upp till politiken, enligt STF.

– Vi försöker påverka hela kollektivtrafiksystemet, för att man lättare ska kunna ta sig till fler platser och på så sätt kunna uppleva hela vårt vackra land med hjälp av kollektivtrafiken, säger Maria Ros Hjelm.

Kunskapen om allemansrätt, vandring, fjällsäkerhet, behöver även höjas. STF erbjuder i år bland annat en kostnadsfri fjällintroduktion för barnfamiljer på vissa fjällstationer.

Peter Fredman tror att tekniklösningar på sikt skulle kunna bidra till att minska konflikter i fjällen. Med hjälp av gps och appar skulle man kunna se både var turisterna och renarna är och exempelvis tillfälligt kunna rekommendera andra vandringsleder.

– De verktygen finns inte i dag, men tekniken för det finns, säger han.

Fakta: STF:s besökare

Så många gästnätter har STF:s boenden:

Lappland:

Sommar: 50 000

Vinter: 80 000

Dalarna:

Sommar: 13 000

Vinter: 10 000

Jämtland/Härjedalen

Sommar: 33 000

Vinter: 15 000

Källa: Svenska Turistföreningen, STF.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons