Annons
Nyheter

Konfirmander föredrar sommaren

Hoppet står till sommarläger när Svenska kyrkan ska försöka få ungdomar att bli konfirmander.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2014
Foto: Gr¯tt, Vegard

Nu försöker landets församlingar att skapa alternativ till dyra konfaläger som riktar sig till välbärgade familjer.

Sakta men säkert minskar svenska ungdomars intresse för konfirmation – från att drygt 80 procent av alla 15-åringar blev konfirmerade på 1970-talet till ynka 30,1 procent i fjol. Men det finns ett litet undantag – konfirmationer under sommaren ligger på en hyfsat stabil nivå.

Annons

– Församlingar har blivit otroligt duktiga på att ordna lägeralternativ, för vi vet att det är bästa formen att jobba med barnen vid konfirmation. Vi satsar nu på fler lägerplatser, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift, till TT.

Mixad kompott

Svenska kyrkan är alltid med när privata aktörer arrangerar läger som mixar ihop ungdomars fritidsintressen med samtal om Gud och livsfrågor. Men konfirmationsläger som varvas med ridning, golf, segling och äventyrssporter har en tendens att bli dyra.

– För privata aktörer och organisationer är ju ett läger ofta förenat med höga kostnader. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra, deras läger står inte i konkurrens till kyrkans egna alternativ, säger Frisell.

Medan kyrkan ofta erbjuder gratis läger för medlemmar handlar det vanligtvis om en prislapp på omkring 15 000-20 000 kronor för två, tre veckor hos en privat aktör.

– Det är viktigt att konfirmationsläger under sommaren inte bara är något för välbärgade. Vi måste säkerställa att konfirmationen är möjligt för alla, säger Jonas Bromander, analyschef hos Svenska kyrkan.

Integrering

För Britt-Marie Frisell är det viktigt att samtalen om livet och tron inte kommer i skymundan när lägren breddas.

– Varför dela upp lägren med undervisning på förmiddagen och segling på eftermiddagen? Vi har efterlyst en bättre integrering. Det kan ju lika gärna vara konfirmandundervisning på segelbåten, säger Frisell och beskriver konfirmander som "suveräna nycklar" och "viktiga pusselbitar" för kyrkan.

– Det är den mest relationsskapande tid som finns mellan individer och kyrkan i dag. Det är centralt för en god relation med kyrkan i framtiden, säger Bromander.

Annons

Frisells mål är att en majoritet av alla 15-åringar ska konfirmera sig:

– Det är det fighten handlar om. Vi når tyvärr aldrig 80 procent igen.

Vad är en konfirmation?

Ordet konfirmation kommer från latinets confirmare som betyder bekräfta.

Vid konfirmationen bekräftas dopet. Du måste därför vara döpt för att få konfirmera dig inom Svenska kyrkan.

Inom Svenska kyrkan får du konfirmeras från och med det år du fyller femton år.

Det finns ingen åldergräns uppåt men konfirmation vid vuxen ålder är ovanligt.

Det går även att konfirmeras utanför kyrkan. Organisationen Humanisterna har anordnat konfirmationer i Sverige sedan 1990 och konfirmerar upp emot 300 ungdomar varje år.

Vid en humanistisk konfirmation är det ungdomarna och deras inträde i vuxenlivet som bekräftas.

Källa: Svenska kyrkan, Humanisterna

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons