Annons
Nyheter

Kommuner minskar julbelysning för att spara el

De kraftigt ökande elpriserna slår hårt mot landets kommuner.
Nu ska många av dem släcka julbelysningen, sänka temperaturerna eller stänga sporthallar för att spara energi i vinter, rapporterar .
Energi • Publicerad 3 oktober 2022
I år planerar många kommuner att minska på julbelysningen för att dra ned på elförbrukningen. Arkivbild.
I år planerar många kommuner att minska på julbelysningen för att dra ned på elförbrukningen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN har i en enkät som besvarats av 126 av 290 kommuner kartlagt hur elförbrukningen i kommunerna ska minskas det kommande halvåret.

De vanligaste svaren är att byta till ledlampor, att bygga om för att energieffektivisera lokaler och att installera solceller. 48 kommuner uppger också att de kommer att sänka temperaturen i lokaler.

Annons

Men många tar även till andra åtgärder i elkrisen – som att minska på julkänslan. 17 kommuner som svarat, däribland Stockholms stad och Höganäs kommun, uppger att julbelysningen ska begränsas. I Stockholm ska den nu lysa samtidigt som annan gatubelysning – i stället för 20 timmar per dygn i två månader – för att spara 30 procent el jämfört med en vanlig jul.

– Julbelysningen är ändå en droppe i havet, bara 70 000 kilowattimmar av totalt 38 000 000 kilowattimmar på gatubelysning. Det här får man mer se som en symbolhandling, för att visa att vi gör något, säger Peter Granström, avdelningschef infrastruktur i Stockholms stad.

Fem av de svarande kommunerna planerar också att stänga simhallar eller sänka bassängtemperaturen, medan fyra planerar att stänga eller begränsa öppettiderna i ishallar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons