Annons
Nyheter

Kommunen med landets bästa klimatarbete korad

Norrköping hamnar i topp när Sveriges kommuner rankas utifrån hur bra de är på klimatanpassning.
Men skillnaderna över landet är stora – och små kommuner ligger efter.
Miljö • Publicerad 14 juni 2023
Norrköping ligger i topp vad gäller kommunens klimatanpassningsarbete. Arkivbild.
Norrköping ligger i topp vad gäller kommunens klimatanpassningsarbete. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrköping är årets bästa klimatanpassningskommun, följd av Boden och Lomma, enligt kartläggningen som IVL Svenska miljöinstitutet och Svensk Försäkring gjort.

Politiska beslut och avsatta resurser för klimatanpassat arbete verkar vara den gemensamma nämnaren för kommunerna i topp. Men mer än hälften av kommunerna i kartläggningen når inte upp till hälften av de möjliga poängen.

Annons

53 kommuner har fått under 10 poäng i undersökningen, av totalt 33, vilket visar att de knappt påbörjat sitt klimatarbete.

"Vi ser framför allt att små kommuner ligger efter med klimatanpassningsarbetet. Det är troligen en effekt av att de har små resurser och begränsat med kompetens att driva dessa frågor", säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring i ett pressmeddelande.

I studien såg man också att den ökningstakt som tidigare setts i kommunernas klimatanpassningsarbete har stannat av.

"Det är oroväckande att det bromsar in, tvärtom behöver takten öka. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra kommer hela landet att påverkas av klimatförändringar och alla kommuner behöver sätta in åtgärder", säger Magnus Hennlock på IVL Svenska Miljöinstitutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons