Annons
Nyheter

Kommun utreder kryptoinvestering

Allt fler väljer att hoppa på kryptotåget. Nästa på tur kan vara Staffanstorps kommun.
Där ska man nu utreda möjligheterna till att investera i kryptoinstrument.
Ekonomi • Publicerad 16 november 2021
Staffanstorp ska utreda om kommunen ska investera i kryptovalutor som bitcoin. Arkivbild.
Staffanstorp ska utreda om kommunen ska investera i kryptovalutor som bitcoin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid dagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig samtliga politiker i kommunstyrelsen bakom förslaget om en utredning.

Den ska nu återrapporteras senast den 20 april nästa år men rent krasst är kommunen i alla fall ett steg närmare en eventuell kryptoinvestering, något som glädjer kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M). Han har varit högst delaktig i förslaget och ser flera skäl:

Annons

– Staffanstorps kommun har sedan lång tid tillbaka haft en väldigt bra ekonomi och en investerarportfölj på drygt 500 miljoner kronor. Det är ränte- och värdepapper, allt från svenska och utländska aktier liksom hedgefonder. Det handlar nu om riskspridning och att inte placera alla ägg i en korg, säger han till TT.

Kraftiga kurssvängningar

Christian Sonesson lyfter att just kryptohandel blir alltmer accepterat av traditionella finansiella aktörer.

– Vi tror att vi kommer få erbjudanden om detta i framtiden och vill nu utreda för att kunna vara bättre pålästa. Jag tror många behöver göra en kunskapsresa, sedan får alla göra sin värdering.

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) sade visserligen ja till att gå vidare men är kritisk och högst tveksam:

– Jag är sällan negativ till att utreda saker men det här är trots allt riskabelt. Det är skattepengar som vi ska hantera och inte kan riskera.

Just de kraftiga kurssvängningarna för kryptovalutor är vida kända, den senaste tiden har bitcoin – den mest kända – rusat kraftigt.

Christian Sonesson poängterar att det absolut inte handlar om köp av enskilda valutor utan så kallade kryptocertifikat.

Varnat för riskerna

Samtidigt har exempelvis Finansinspektionen (FI) varnat för riskerna med kryptotillgång för konsumenter.

TT: Vad vet Staffanstorp om kryptoinvesteringar som FI inte vet?

– Det är klart att det är en volatil tillgång, och det måste man ha respekt för, men det är även aktier och framförallt aktier i tillväxtländer, säger Christian Sonesson.

Annons

Även om utredningen skulle ge ett positivt utslag finns det fortsatta frågetecken om det faktiskt är möjligt. I kommunallagen står det inskrivet att "kommuner och regioner ska förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses".

– Du har rätt i det du säger men betraktar du portföljen som helhet eller varje liten detalj i den? Hur betraktar du kommuner som investerar i sommarland eller vindkraftsparker? Det här är subjektivt och vårt enda mål är att ha så lite risk som möjligt genom olika tillgångar.

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är i stället blockkedjeteknik och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons