Annons
Nyheter

Koleravaccin har anlänt till Haiti

Haiti • Publicerad 13 december 2022
En patient med kolerasymtom på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Haitis huvudstad Port-au-Prince i november. Arkivbild.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Haiti har tagit emot en första sändning koleravaccin som ska användas för att få bukt med det växande utbrottet av sjukdomen. Närmare 1,2 miljoner vaccindoser har levererats, enligt Värdshälsoorganisationens latinamerikanska gren PAHO.

Kolerasmittan har blossat upp på nytt i Haiti, som även är hårt drabbat av gängvåld och politisk instabilitet. 1 220 sjukdomsfall och över 280 dödsfall har bekräftats. Ytterligare över 14 000 misstänkta fall har rapporterats.

Annons

– Haiti har erfarenhet av att hantera kolera, men den sköra säkerhetssituationen har saktat ned insatserna, så vaccinernas ankomst är mycket välkomna, säger PAHO-chefen Carissa Etienne.

Ytterligare runt en halv miljon doser av vaccinet Evichol väntas komma till Haiti de närmaste veckorna.

Omkring 10 000 människor tros ha dött av kolera under det förra utbrottet som började 2010 och varade i åtta år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons