Annons
Nyheter

Kokainsmugglare blev giriga – kraschade plan

Papua Nya Guinea • Publicerad 1 augusti 2020
Girighet misstänks ha sänkt smugglarna, som lastade Cessna-planet för tungt. Genrebild.
Girighet misstänks ha sänkt smugglarna, som lastade Cessna-planet för tungt. Genrebild.Foto: Joshua Lindsey/Daily news/AP/TT

Det lilla flygplanet av fabrikatet Cessna skulle transportera kokain från Papua Nya Guinea till Australien, men hann knappt lyfta från det otillgängligt belägna flygfältet innan det kraschade. Något som enligt polisens teori kan ha berott på att smugglarna lät snålheten bedra visheten.

"Girighet spelade en central roll i syndikatets verksamhet och det kan inte uteslutas att kokainets vikt påverkade planets förmåga att lyfta", skriver den federala australiska polisen i ett uttalande på lördagen.

Annons

Fem män anknutna till en kriminell gruppering baserad i australiska Melbourne har gripits misstänkta för att ha försökt organisera den misslyckade smugglingen. Planets pilot, en australisk medborgare, inställde sig efter kraschen på Australiens konsulat i den papuanska huvudstaden Port Moresby. Han har gripits misstänkt för brott mot visumreglerna.

Totalt var planet lastat med över 500 kilo kokain, till ett uppskattat gatuvärde av 500 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons