Annons
Nyheter

Isdygn och klass 2-varning för snö

En strålande kall vintersöndag väntas i stora delar av Sverige – med det första "isdygnet" på tre år som följd. Och i Skåne varnar SMHI – i form av en klass 2-varning – för uppemot 20 centimeter nysnö under söndagen.
Väder • Publicerad 6 februari 2021
En klass 2-varning för snöfall och drivbildning har utfärdats för östra Skåne. Arkivbild.
En klass 2-varning för snöfall och drivbildning har utfärdats för östra Skåne. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det kalla vintervädret fortsätter att hålla Sverige i ett hårt grepp och vädret håller sig relativt oförändrat från lördag till söndag. Minusgrader väntas i hela landet – från minus 17 grader i Lapplandsfjällen till ett par minusgrader i Skåne.

Minusprognoserna kan leda till att Sverige kan få vinterns första nationella "isdygn" – vilket innebär att dygnstemperaturen ligger under nollan vid alla SMHI:s mätstationer i landet.

Klass 2-varning

Annons

De senaste två årens vintrar har helt saknat isdygn, noterar SMHI. Vintern 2011/12 var dock återkommande smällkall i hela Sverige med totalt 19 nationella isdygn.

Förutom landsomfattande kyla väntas kraftiga snöfall i Skåne under söndagen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för så mycket som 20 centimeter nysnö, som i kombination med friska vindar kan ge kraftig drivbildning.

– I sydöstra Skåne kan kan bli ganska besvärliga förhållanden, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost.

Även Öland

Även Gotland och Öland kan få ta del av snöfallet som drar in över Skåne på söndagen, ett snöfall som genererats i Bottenviken och svepts söderut av nord- och nordostvindar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftiga snöbyar och friska vindar på Öland under söndagen.

I resten av Sverige kommer solen att dominera söndagsvädret, med enskilda spridda snöbyar i längs bland annat Roslagskusten.

Det är ett väderläge som kommer hålla i sig under början av nästa vecka: inte förrän på onsdag räknas solen lysa med sin frånvaro i stora delar av Götaland och Svealand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons