Annons
Nyheter

Klart med stödpengar – höjt tak välkomnas

Företagarna har varit fly förbannade. Men nu kommer pengarna, omställningsstödet, till de coronakrisande företagen.
EU ger klartecken och det blir mer förmånligt än ursprungsförslaget, enligt finansministern.
Ekonomi • Publicerad 13 februari 2021
Protesterande krogpersonal slamrar med kastruller. Arkivbild.
Protesterande krogpersonal slamrar med kastruller. Arkivbild.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Det dröjer fortfarande knappt två veckor till. Men från 25 februari öppnar slussarna, då blir det så kallade omställningsstödet sökbart hos Skatteverket. EU-kommissionen har gett klartecken till regeringens förslag att förlänga omställningsstödet för augusti 2020 till februari 2021.

Protester

Företagare, främst inom krognäringen, har protesterat högljutt för att pengarna har dröjt. Det har inte gått att ansöka om omställningsstöd sedan i augusti. Finansminister Magdalena Andersson (S) har då hänvisat till att EU måste godkänna de tillfälliga stödreglerna. Dessutom pekar hon på att regeringsbeslutet, med stöd av C och L, först togs i november då smittan tog fart igen.

Annons

– Det är inte så att det här har dröjt ett halvår, säger hon.

Omställningsstödet är utformat så att om ett företag har förlorat 30–40 procent av sina intäkter i pandemin, jämfört med året före, så kan företagaren få mellan 70 och 90 procent av sina fasta kostnader ersatta av staten, den högre nivån för mindre företag. Totalt beräknad kostnad för staten landar omkring 16 miljarder kronor, enligt regeringen.

Mer förmånligt

Magdalena Andersson säger att det slutliga beskedet från EU gjort att stödet blivit lite mer förmånligt än ursprungsförslaget.

– EU har ändrat på regelverket på vägen. Deras tolkning har gjort det mer generöst, säger Andersson.

Taket för de tre perioderna, augusti till oktober, november till december och januari till februari, landar på 97 miljoner kronor. Det är så mycket som ett företag som mest kan få i statligt omställningsstöd.

Det höjda taket, från tidigare 30 miljoner, välkomnas av branschorganisationen Visita. Fler lite större företag kommer nu att kunna få mer stöd.

– Vi har länge begärt att taket ska höjas, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Förlängt stöd

Restriktionerna för framför allt krog- och resebranschen riskerar att pågå en bra bit in i vår, minst. Hittills har regeringen förlängt stöden i takt med att pandemins konsekvenser för många företag fortsätter. Om det blir så fortsättningsvis kan finansministern inte svara på.

– Det är en av frågorna som vi tittar på.

– Det är självklart att det bör diskuteras redan nu, säger Jonas Siljhammar.

Annons

Rent tekniskt måste stödet då ses om. Tidigare har det baserats på intäktsfall jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. I mars och framåt hade pandemin redan inletts förra året.

Rättad version: Förtydligar i första citatet vad finansministern syftar på vad gäller väntetid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons