Annons
Nyheter

Kiruna kräver statliga pengar efter gruvfynd

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
LKAB i Kiruna.
LKAB i Kiruna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kiruna kommun vill få statliga pengar efter det fynd av metaller som gjort av gruvjätten LKAB. På torsdagen meddelade det statliga bolaget på en pressträff att man gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller.

För att klara av brytningen av metallerna behövs det "rejäla satsningar" från staten, menar Mats Taaveniku (S) som är kommunalråd i Kiruna.

Annons

– Det här måste vi klara av tillsammans med staten för det är också för Sveriges del som vi gör det här. Den gröna omställningen skapar nya affärsmöjligheter för Sverige och vi kommer få en jättestark konkurrenskraft gentemot övriga industrier i andra länder, säger han till Sveriges Radio.

Pengar behöver bland annat gå till satsningar på dubbelspårig järnväg för malmtågen till Narvik. Men man behöver även investeringsstöd för att kunna bygga bostäder och få fler att flytta till Kiruna.

– Med det följer också utbyggnad av skola, omsorg och vård, säger Mats Taaveniku till radion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons