Annons
Nyheter

Kinesiska Sunac ansöker om konkursskydd i USA

Ekonomi • Publicerad 19 september 2023
Krisen i Kinas fastighetssektor har tvingat ännu ett bolag om att ansöka om konkursskydd i USA. Arkivbild
Krisen i Kinas fastighetssektor har tvingat ännu ett bolag om att ansöka om konkursskydd i USA. ArkivbildFoto: Andy Wong AP/TT

Den kinesiska bostadsbyggaren Sunac China Holdings har ansökt om konkursskydd i USA enligt kapitel 15 i den amerikanska konkurslagen.

Aktien lyfter samtidigt kraftigt på Hongkongbörsen, sedan Sunac uppgett att långivare accepterat rekonstruktionen av utlandslån på 9 miljarder dollar (motsvarande 100 miljarder kronor).

Annons

Sunac har tidigare ställt in betalningar och vill med konkursskyddet skydda sina tillgångar när man avslutar sin skuldrekonstruktion.

Den större kinesiska konkurrenten Evergrande, som ställde in betalningar redan 2021, ansökte om samma typ av konkursskydd i USA i augusti och förklarade då att skyddet behövdes i USA då bolaget har stora dollarlån på balansräkningen.

Sunac ställde i maj i fjol in betalningarna på just ett dollarlån. I mars lanserade bolaget en rekonstruktionsplan för att hantera sina utländska lån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons