Annons
Nyheter

Kinesiska diplomater flyr efter konsulatbråk

Kina har kallat hem sin generalkonsul i Manchester samt fem andra diplomater. Beskedet följer på brittiska försök att få förhöra de sex angående ett hetsigt bråk vid Kinas konsulat i Manchester.
Storbritannien/Kina • Publicerad 15 december 2022
Bob Chan, ursprungligen från Hongkong, säger att han drogs in på det kinesiska konsultatets område i Manchester och misshandlades i oktober.
Bob Chan, ursprungligen från Hongkong, säger att han drogs in på det kinesiska konsultatets område i Manchester och misshandlades i oktober.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Den våldsamma dragkampen vid konsulatet i oktober – då en demonstrant från Hongkong drogs in på kinesisk mark och misshandlades – ledde till ett diplomatiskt gräl mellan London och Peking. Sedan dess har den brittiska regeringen uppmanat Kina att avstå från den diplomatiska immuniteten och låta diplomaterna ifråga förhöras av polis.

– I respons till vår förfrågan har den kinesiska regeringen nu avlägsnat tjänstemännen, inklusive generalkonsuln själv, från Storbritannien, säger utrikesminister James Cleverly.

Annons

Från Peking är tonen fortsatt irriterad. Enligt ett uttalande från Kinas ambassad i Storbritannien misslyckades den brittiska regeringen med att förebygga "upprorsmakarnas" intrång vid konsulatet i oktober.

"Den brittiska sidan visar ingen respekt för rättvisan och rättssäkerhet och beter sig oansvarigt och vanhedrande", lyder uttalandet som publicerats på ambassadens sajt.

Den konservativa parlamentsledamoten Alicia Kearns välkomnar beskedet om att de sex diplomaterna har lämnat landet. Hon uppmanar utrikesdepartementet att förklara dem personae non gratae så att de aldrig kan återvända till Storbritannien.

– De flydde Storbritannien som fegisar vilket tydligt bevisar deras skuld, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons