Annons
Nyheter

Kinas tillväxt väntas vända uppåt igen

Kinas tillväxt föll till 3 procent under 2022 – ett år präglat av strikta covid-19-restriktioner som i december till stora delar hävdes.
De ekonomiska utsikterna är i år “mycket bättre”, enligt storbanken SEB:s chef i Peking, Peter Ling-Vannerus.
Kina • Publicerad 17 januari 2023
Kinas ekonomiska tillväxt saktade ner 2022.
Kinas ekonomiska tillväxt saktade ner 2022.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Peter Ling-Vannerus, SEB:s chefsrepresentant i Peking.
Peter Ling-Vannerus, SEB:s chefsrepresentant i Peking.Foto: Pressbild

I och med den höga smittspridningen i landet blev det som väntat en kraftig inbromsning för Kinas ekonomi i slutet av 2022.

För helåret landade tillväxten på 3 procent, vilket för Kina är mycket lågt.

Annons

Samtidigt blev fallet i tillväxten inte så illa som analytikerna befarat. Och sedan noll-covid-policyn frångåtts ser bedömare nu en snabb återhämtning framför sig.

Mindre export 2022

Den främsta anledningen till att tillväxten i den kinesiska ekonomin föll tillbaka under 2022 är förstås nedstängningarna. De har påverkat både industrin, servicenäringen och konsumtionen negativt, säger Peter Ling-Vannerus, SEB:s chef i Peking.

Men även exporten påverkades av förändrade konsumtionsmönster i Europa och USA och avtog under året, säger han.

– Under covid så köpte man väldigt mycket hemelektronik och byggvaror från Kina medan man nu har gått över till att konsumera mer service och då har också efterfrågan på kinesiska varor minskat.

Återhämtning i år

Under 2023 väntar en återhämtning, enligt de flesta bedömare.

"Vi väntar oss att Kinas ekonomiska utsikter förbättras snabbt sedan de tagit bort sina covid-19-restriktioner och att BNP-tillväxten blir omkring 6 procent 2023", skriver Nordea-ekonomen Tuuli Koivu i en kommentar.

Särskilt räknar hon med ett lyft för tjänstesektorn i Kina, även om hon skickar med en brasklapp om att det råder stor osäkerhet för prognosen framåt.

SEB-ekonomen Elisabet Kopelman tror också på en vändning uppåt. Hon konstaterar att rörligheten i storstadsområden som Peking redan är tillbaka på normala nivåer – efter den första vågen av smittspridning sedan covid-19-restriktionerna hävts.

Ekonomin tar fart

När restriktionerna i Peking precis hade släppt var det nästan inte en människa ute på gatorna, enligt Peter Ling-Vannerus. Alla var rädda för att bli smittade.

Nu börjar ekonomin återigen ta fart med fyllda restauranger och ett stort sug efter resande. Kinesiska familjer har sparat stora belopp under pandemin och får nu möjlighet att spendera dessa pengar. Stora stödbelopp har också satts in i fastighetssektorn, vilken står för runt 25-30 procent av den kinesiska ekonomin, säger han.

Annons

Att stödpengarna ska få önskad effekt för sektorn hänger dock på att man lyckas återupprätta förtroendet hos konsumenterna och bostadsköparna, enligt Ling-Vannerus.

– Fortfarande så har de flesta projekt som redan är sålda inte slutförts och många är väldigt tveksamma till att köpa bostäder så länge risken finns att projektet inte genomförs.

Slut med lockdowns

Det kinesiska styrets tvära vändning kring covid-19-restriktionerna överraskade många bedömare. Efter tre år av nedstängningar, masstester och hela städer som satts i karantän valde man att lätta på noll-covid-policyn.

– Det var helt enkelt så att smittspridningen av den här omikron-varianten var så stor att det var omöjligt att kontrollera den, säger Ling-Vannerus och fortsätter:

– Det enda alternativet var att göra en total lockdown som man gjorde i Shanghai och det var inte ett realistiskt eller acceptabelt alternativ.

Det finns heller ingenting som pekar mot att en situation med totala lockdowns kommer att bli aktuell igen, säger han.

– Risken för att det skulle återinföras är mycket, mycket låg.

Fakta: Kinas tillväxt 2022

Kinas tillväxt bromsade in kraftigt under fjärde kvartalet och för helåret landade tillväxten på 3 procent. Det var bättre än väntat, snittprognosen bland analytiker låg på 1,6 procent, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Jämfört med 2021 års tillväxt på 8,4 procent var det dock betydligt lägre. Och tillväxten var i fjol – om man bortser från pandemiåret 2020 – den lägsta Kina har haft sedan 1976.

Detaljhandeln i Kina sjönk under 2022 med 0,2 procent. Den väntade nedgången var 0,8 procent.

Arbetslösheten låg i december på 5,5 procent, jämfört med en snittprognos på 5,8 procent

Industriproduktionen ökade med 1,3 procent i december, mot den väntade ökningen på 0,1 procent – vilket för hela 2022 innebar en ökning på 3,6 procent, mot väntade 3,7 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons