Annons
Nyheter

Kinas nya rymdbas: Vi vill samarbeta

Kinas nya rymdstation börjar bli riktigt beboelig. Den nya besättningen som skjuts upp i dag ska stanna i ett halvår.
Rymden • Publicerad 15 oktober 2021
Kapseln Shenzhou-13 sitter högst upp på Chang Zheng-raketen inför avfärd.
Kapseln Shenzhou-13 sitter högst upp på Chang Zheng-raketen inför avfärd.Foto: Wang Jiangbo/Nya Kina/AP/TT
Rymdfararna Ye Guangfu, Zhai Zhigang och Wang Yaping på presskonferensen inför helgens avfärd.
Rymdfararna Ye Guangfu, Zhai Zhigang och Wang Yaping på presskonferensen inför helgens avfärd.Foto: Ju Zhenhua/Nya Kina/AP/TT

Det är två män, 55-årige Zhai Zhigang och 41-årige Ye Guangfu, samt en kvinna, Wang Yaping, 41, som nu åker upp för att testa hur det är att tillbringa längre tid i Tianhe, bostadsmodulen i Kinas rymdstation Tiangong.

Kina är inte med i det internationella samarbete som bland annat resulterat i Internationella rymdstationen (ISS). Det har flera skäl, bland annat USA:s strikta regler mot kontakter med den hemlighetsfulla diktaturen.

Annons

Men Kina signalerar nu att man gärna vill ha mer samarbete.

– Vi välkomnar att rymdfarare från andra länder kommer till vår rymdstation, säger Lin Xiqiang, högt uppsatt inom Kinas rymdmyndigheter, på en presskonferens inför uppskjutningen.

– När rymdstationen är färdig och i gång kommer utlänningar att besöka den.

Än så länge är Tiangong under uppbyggnad, och detta är bara den andra bemannade expeditionen dit. Men det blir en mycket modernare konstruktion än ISS, som började byggas på 90-talet.

Uppfärden, med en raket av typen Chang Zheng 2F ("Långa marschen"), sker natten till lördagen lokal tid, klockan 18.13 fredag svensk tid. De tre rymdfararna färdas i kapseln Shenzhou-13, och uppskjutningen görs från rymdcentret Jiuquan i utkanten av Gobiöknen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons