Annons

Putin ska nå mål – genom förhandling eller krig

Frankrikes president Emmanuel Macron talade i telefon med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen.
Samtalet var långt, men beskedet från Putin var kort: Hans mål ska nås – genom förhandling eller krig.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes ledare Emmanuel Macron vid mötet i Moskva den 7 februari, två veckor före den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes ledare Emmanuel Macron vid mötet i Moskva den 7 februari, två veckor före den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.Foto: Sputnik, Kreml via AP/TT
Den israeliske premiärministern Naftali Bennett och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möttes på lördagen.
Den israeliske premiärministern Naftali Bennett och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möttes på lördagen.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Uppgiften om Putins målförklaring kommer från Élyséepalatset i Paris, som också citerar Putin om att Ryssland inte avser att attackera ukrainska kärnkraftanläggningar. Enligt det franska presidentkansliet pågick samtalet i 1 timme och 45 minuter.

Samtalet kom efter en förfrågan från Macron. Presidentkansliet meddelar att det är det fjärde samtalet mellan de två sedan invasionen inleddes den 24 februari. Enligt Élyséepalatset fick ett samtal den 3 mars president Macron att befara "att det värsta är på väg", och att Putins mål är att ta över makten över "hela" Ukraina.

Annons

Det fransk-ryska samtalet följde på en ökad diplomatisk aktivitet, dock utan några tecken på en förändring i Kremls hållning.

Israelisk trevare

Förhoppningarna är små när det gäller den israeliske premiärministern Naftali Bennetts besök hos Putin i Kreml, hans samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och avslutningen hos Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin på söndagen.

Scholz och Bennett talade en och en halv timme, efter det att den israeliske premiärministern haft ett tre timmar långt möte med Putin. Tyske förbundskanslerns talesperson Stefen Hebestreit uppger att de två ledarna ska fortsätta att hålla tät kontakt.

Bennett sade efter hemkomsten att "det humanitära lidandet är enormt och kommer att bli värre", och att judiska grupper behöver hjälp.

– Även om möjligheten (att nå en fred) inte är stor, så kan det finnas en liten öppning, och vi har kontakt med alla sidor – och jag ser det som en moralisk skyldighet att försöka, sade Bennett inför söndagsmötet med sina ministrar.

Senare på eftermiddagen kom uppgifter från Israels regering om att nya samtal hållits på telefon med Frankrikes president Macron, den tyske kanslern Scholz och med Putin.

Kina manar till dialog

Kreml bekräftade att samtalen hållits och sade att Putin och Bennett "hade ett djupgående utbyte av olika åsikter" och att de två skulle vara i fortsatt kontakt.

Kinas utrikesminister Wang Yi manar till dialog och förhandlingar – med tillägget att USA och EU bör "vara uppmärksamma på hur en Nato-utvidgning österut påverkar Rysslands säkerhet”. Utspelet kom efter samtal med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Blinken i sin tur sade till amerikanska mediebolaget CNN på söndagen att Ryssland kan ha begått krigsbrott.

– Vi har fått mycket trovärdiga rapporter om attacker på civila, vilken skulle vara ett krigsbrott, sade han.

Putin och Erdogan

Annons

Den amerikanske utrikesministern är på rundresa i Europa, han inledde söndagen i Moldavien och åker därifrån till Litauen. I veckan ska han bland annat även träffa Macron i Paris.

Från rysk sida rapporterar nyhetsbyrån Interfax om att Putin har informerat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om utvecklingen i "den militära operationen", som Interfax kallar invasionen med hänvisning till Kreml.

I Kremls beskrivning säger Putin att offensiven i östra Ukraina går enligt plan, och att ryska trupper är på väg att "skydda Donbass", skriver Interfax. Oberoende granskning eller kritik av kriget i Ukraina är förbjudna i Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons