Annons
Nyheter

Kina och Indien överens om nedtrappning

Kina/Indien • Publicerad 11 september 2020
En indisk konvoj på en väg i närheten av det omdiskuterade bergsområdet.
En indisk konvoj på en väg i närheten av det omdiskuterade bergsområdet.Foto: Dar Yasin/AP/TT

Kina och Indien är överens om att försöka trappa ned den spända situationen vid ett gränsområde i Himalaya.

Tiotusentals soldater från båda sidorna har skickats till regionen, som ligger på mer än 4 000 meters höjd. Nyligen avlossades skott i området, som båda länderna beskyllde varandra för.

Annons

På torsdagen träffade Kinas utrikesminister Wang Yi sin indiske motsvarighet Subrahmanyam Jaishankar i Moskva. Samtalet resulterade i ett gemensamt uttalande om att försöka minska spänningarna, "behålla det nödvändiga avståndet", och "undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen".

Länderna har tvistat om Ladakh-regionen sedan 1950-talet och utkämpade också ett kort krig om trakten 1962. Det är ett svårnavigerat bergsområde utan tydlig gränsdragning, och Kina och Indien har haft överenskommelser om att soldater inte ska bära skjutvapen där.

I juni i år dödades trots det minst 20 indier och ett okänt antal kineser i drabbningar med knytnävar och slagvapen, varpå spänningen tilltog.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons