Annons
Nyheter

Kina fördömer svenska krav: Diskriminering

Sveriges beslut att införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina är ett smittskyddsmässigt slag i luften och diskriminerande mot kinesiska medborgare. Det skriver Kinas ambassad i ett mejl till TT.
Inrikes • Publicerad 5 januari 2023
Passagerare på Capital airport i Peking. Från och med lördag krävs negativt covidtest för inresa till Sverige från Kina. Kinas ambassad i Stockholm anser att kravet är diskriminerande. Arkivbild.
Passagerare på Capital airport i Peking. Från och med lördag krävs negativt covidtest för inresa till Sverige från Kina. Kinas ambassad i Stockholm anser att kravet är diskriminerande. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan

"Vi förstår att Sverige vidtar nödvändiga förebyggande och kontrollåtgärder, men motsätter oss åtgärder som diskriminerar specifika grupper", skriver ambassaden i mejlet.

Från med med lördag krävs negativt covidtest för resenärer som reser in i Sverige från Kina. Det tillfälliga kravet gäller tre veckor framåt och innefattar vuxna och barn över tolv år.

Annons

Svenska medborgare och EU-medborgare undantas, liksom personer med uppehållstillstånd i Sverige eller varaktig bosättning i EU. Enligt Kinas ambassad tar restriktionerna dock "enbart sikte på kinesiska medborgare".

Restriktionerna, skriver man, "saknar inte bara vetenskapligt stöd, men är inte heller hjälpsamma för att minska smittspridningen".

"Vi motsätter oss bestämt dessa åtgärder och ber svenska myndigheter att korrigera dessa felaktiga åtgärder", avslutar ambassaden sitt mejl.

Stor smittspridning

Syftet med inresekravet är enligt regeringen att fördröja eventuella nya farligare virusvarianter som kan tänkas uppstå i Kina. Samtidigt betonar Folkhälsomyndigheten att sannolikheten är liten att så sker och att inresekraven är en försiktighetsåtgärd.

I Kina har antalet covidsmittade ökat lavinartat sedan den hårda nolltoleransstrategin övergavs nyligen. Enligt läkare som citeras av statliga medier kan så många som 70 procent av mångmiljonstaden Shanghais invånare ha smittats under den senaste vågen.

Under onsdagen uppmanade EU:s krishanteringsmekanism IPCR medlemsländerna att börja covidtesta inkommande resenärer från Kina. En rad länder har redan infört inresekrav, däribland USA, Frankrike och Japan.

Kina fördömer

Kina har i starka ordalag fördömt omvärldens krav på covidtester för resenärer från Kina.

– Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, på tisdagen.

Hon tillade också att Kina kan "vidta motåtgärder".

Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat Kina att dela data om covidfall i realtid, och också erbjudit experthjälp för att tackla det senaste utbrottet.

Annons

Många ifrågasätter Kinas officiella uppgifter eftersom smittotalen, och framför allt dödstalen, är låga trots rapporter om att sjukhus i landet är överfyllda.

Kina har i nära tre års tid ställt krav på karantän för inresande i landet. Karantänskravet lyfts den 8 januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons