Annons
Nyheter

EU-majoritet om covidtest av Kina-resenärer

Kina fördömer i starka ordalag de krav på covidtester för resenärer från Kina som ett dussintal länder redan infört.
Nu står det även klart att en stor majoritet av EU-länderna vill införa samma sak, uppger EU-kommissionen.
Kina • Publicerad 3 januari 2023
Mao Ning från det kinesiska utrikesdepartementet fördömer restriktioner för kineser. Arkivbild.
Mao Ning från det kinesiska utrikesdepartementet fördömer restriktioner för kineser. Arkivbild.Foto: Liu Zheng/AP/TT
Länder som under tisdagen infört eller beslutat att införa testning för resenärer från Kina. EU-kommissionen meddelade på tisdagseftermiddagen att en stor majoritet av EU:s medlemsländer står bakom testning av Kinaresenärer.
Länder som under tisdagen infört eller beslutat att införa testning för resenärer från Kina. EU-kommissionen meddelade på tisdagseftermiddagen att en stor majoritet av EU:s medlemsländer står bakom testning av Kinaresenärer.Foto: Johan Hallnäs/TT

Konsensus om rekommendationen nåddes under ett möte mellan tjänstemän i EU-ländernas hälsodepartement i Bryssel. På onsdagen ska ett krismöte hållas som ska besluta om samordnade åtgärder.

USA, Frankrike och Japan är några av de länder som redan infört särskilda krav för resande från Kina. Där krävs det numera att resenärerna testas innan de får resa in i landet.

Annons

Tidigare under tisdagen hotade Kina med att "vidta motåtgärder".

– Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Frankrike står fast

Men talespersonen vid USA: utrikesdepartement Ned Price, säger att testerna bygger på forskningsresultat.

– Detta är ett tillvägagångssätt som enbart och uteslutande är baserat på vetenskap, svarade Price när han tillfrågades om uttalandet från sin kinesiska motsvarighet.

Bland andra Frankrike tillhör den stora majoritet av EU-länder som står fast vid att testa resenärerna.

– Jag anser att vi gör vår plikt för att skydda det franska folket genom att kräva testning, sade premiärminister Elisabeth Borne när hon på tisdagsmorgonen ombads reagera på Kinas protester.

Kina har ett kraftigt ökande antal covidsmittade i landet sedan den hårda nolltolerans-strategin övergavs nyligen. Enligt en läkare som citeras av statliga medier kan så många som 70 procent av mångmiljonstaden Shanghais invånare ha smittats under den senaste vågen.

Flera andra miljonstäder är också hårt drabbade, bland annat Peking, Tianjin, Chongqing och Kanton (Guangzhou).

Ifrågasatta uppgifter

Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat Kina att dela data om covidfall i realtid, och också erbjudit experthjälp för att tackla det senaste utbrottet.

Många ifrågasätter Kinas officiella uppgifter eftersom smittotalen och framför allt dödstalen är så pass låga, trots rapporter om att sjukhus i landet är överfyllda.

Numera behöver personer som reser in i Kina inte sitta i karantän, vilket fått många att planera utlandsresor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons