Annons
Nyheter

Kemikaliebrist försenar avrättningar

Till följd av brist på ett narkosmedel som ingår i den giftblandning som används till avrättningar får dödsdömda fångar i flera amerikanska stater leva lite längre.
Nyheter • Publicerad 4 september 2010

Substansen tiopental söver fången, innan andra kemikalier stoppar andningen och slutligen hjärtat. Men läkemedelsbolaget Hospira, den enda producenten av tiopental i USA, räknar inte med att kunna leverera mer förrän nästa år.

Federala amerikanska myndigheter har inte godkänt tiopental för avrättningar och Hospira säljer heller inte substansen för det ändamålet.

I Kentucky och Ohio kommer nu flera avrättningar att skjutas upp på grund av tiopentalbristen, och det kan bli följden i fler stater. I Kentucky får de båda dödsdömda Ralph Baze och Robert Foley nu leva åtminstone några månader till. Gregory Wilson har inte samma tur – efter 22 år bakom galler ska han avrättas den 16 september med hjälp av delstatens sista dos tiopental.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons