Annons
Nyheter

KD vill sänka dieselpriset med 9 kronor

Kristdemokraterna vill med olika åtgärder sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
Kristdemokraterna vill sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor. Arkivbild.
Kristdemokraterna vill sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det ska ske med slopad energiskatt för drivmedel i tre månader samt varaktigt sänkt reduktionsplikt. Därtill vill KD att jord- och skogsnäringen slipper skatten på diesel.

– Det här är en väldigt allvarlig och akut situation och ansvaret för situationen i Sverige är regeringens. Det är en fullständigt ohållbar situation för svenska hushåll, säger KD:s partiledare Ebba Busch.

Annons

Energiskatten föreslås slopas för perioden april–juni. För dieselpriset innebär det tre kronor och för bensin 5 kronor.

Därtill vill KD att reduktionsplikten för diesel sänks till 6 procent. Partiet har tidigare föreslagit en minskning till 14 procent. Den nuvarande reduktionsplikten ligger på 30,5 procent.

Totalt skulle förslagen sänka dieselpriset med 9 kronor.

För jord- och skogsbruket vill KD därtill slopa koldioxidskatten på diesel under ett års tid, vilket innebär en nedsättning med 2,9 kronor per liter.

Kostnaden beräknas till 6,5–7 miljarder kronor totalt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons