Annons
Nyheter

KD-topparna: Stödet för Busch är starkt

Ebba Buschs ledarskap diskuteras internt inom Kristdemokraterna, enligt Expressen. Nu svarar KD-topparna: Stödet för henne är starkt.
– Hon kommer att hålla på länge som partiledare, är min uppfattning, säger vice partiledaren Jakob Forssmed.
Politik • Publicerad 13 maj 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch har haft många svåra frågor att hantera under sina första månader som minister. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Socialminister Jakob Forssmed klev in för Ebba Busch i söndags när SVT ställde till med partiledardebatt. Busch hade farit på semester i två veckor, något som hon varken hade berättat för KD:s partistyrelse eller SVT.

– Jag tycker att det är utmärkt att en partiledare kan spendera en del tid med sina barn efter att ha jobbat väldigt hårt, säger Jakob Forssmed.

Annons

Forssmeds insats i debatten verkar ha tagits väl emot. Och efter debatten har det enligt Expressens rapportering förekommit diskussioner internt i KD om ledarskapet i partiet, även om det beskrivs som uteslutet att Ebba Busch, som lett partiet sedan 2015, skulle utmanas om partiledarposten i dagsläget.

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha, sade en central företrädare i partiet till Expressen.

Tal under KD-dagar

KD-toppen Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, känner inte igen att det skulle finnas en diskussion om hennes ledarskap inom partiledningen.

– Det är ingen kritik som jag känner till. Tvärtom, så är stödet för Ebba Busch väldigt stort som partiledare, vilket vi inte minst såg under våra KD-dagar för några veckor sedan som var väldigt viktiga, säger Andreas Carlson.

Ebba Busch har fått hantera svåra frågor under sina första månader som energi- och näringsminister i Ulf Kristerssons regering. Inte minst en svekdebatt om elstödet och en konflikt i KD:s toppskikt mellan den numera sparkade partisekreteraren Johan Ingerö och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

Tillbaka på söndag

Jakob Forssmed säger att han heller inte har tagit del av de eventuella diskussioner som förts internt om Ebba Buschs ledarskap.

– Nej, det är ingenting som jag har stött på.

Han uppfattar att hon har ett ”grundmurat stöd” i partiet.

– Jag har uppfattat att vi har en partiledare som har ett mycket starkt förtroende i Kristdemokraterna, en utmärkt partiledare som kommer att hålla på länge som partiledare, är min uppfattning.

Klart är i alla fall att Ebba Busch är tillbaka i tjänst på söndagen då hon ska vara med i SVT:s Agenda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons