Annons
Nyheter

Karolinska institutet backar i rankning

Inget annat universitet tycks kunna hota brittiska Oxford, som för sjunde året i rad rankas som världens bästa. Karolinska institutet backar till plats 49.
Utbildning • Publicerad 12 oktober 2022
Christ Church College i Oxford. Universitetet, som är Storbritanniens äldsta, består av 38 olika colleges. Arkivbild.
Christ Church College i Oxford. Universitetet, som är Storbritanniens äldsta, består av 38 olika colleges. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Det är brittiska Times Higher Education som svarar för den globala rankningen och alltså åter utsett Oxford University som världsledande. Därefter följer amerikanska Harvard och på delad tredjeplats brittiska Cambridge University och Stanford University, USA.

Den brittisk-amerikanska dominansen bryts av det tekniska universitetet ETH i Zürich i Schweiz på delad elfte plats. De främst placerade asiatiska universiteten är kinesiska Tsinghua och Pekings universitet, på plats 16 och 17.

Annons

Karolinska institutet, Solna/Huddinge, kan fortfarande skryta med att höra till världens 50 bästa. Men det medicinska universitetet har sedan fjolårets mätning backat tio placeringar, till plats 49. Lunds universitet återfinns på plats 119, delad med tyska Göttingen. Uppsala universitet återfinns på plats 148 och Kungliga tekniska högskolan på plats 155.

Times Higher Education baserar rankningen på bland annat universitetens forskning och i vilken omfattning de har citerats i vetenskapliga artiklar.

Totalt jämfördes 1 799 universitet i 104 länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons