Annons

Kärnvapenövning inledd i Sibirien

Ryssland • Publicerad 29 mars 2023
En stillbild från ett videoklipp visar en avfyrningsramp för en rysk Jarsrobot på okänd plats.
En stillbild från ett videoklipp visar en avfyrningsramp för en rysk Jarsrobot på okänd plats.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Den ryska militären har inlett en omfattande övning i östra Sibirien. Övningen, som innefattar test av strategiska robotar, beskrivs som en "uppvisning av landets massiva kärnvapenkapacitet".

Runt 300 militärfordon och 3 000 soldater deltar i övningen, enligt försvarsdepartementet i Moskva. Bland annat genomförs större test av robotsystemet Jars, som kan avfyra interkontinentala robotar med kapacitet att bära flera kärnstridsspetsar i över 1 000 mil och uppges kunna utplåna hela städer.

Övningen hålls dagarna efter Vladimir Putins besked om att placera taktiska kärnvapen i Ukrainas grannland Belarus, vars auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko är Putins nära allierade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons