Annons
Nyheter

Kärnvapenmakter i gemensamt utspel

Fem kärnvapennationer lovar gemensamt att förhindra spridande av kärnvapen och att undvika ett kärnvapenkrig.
Världen • Publicerad 3 januari 2022
Fem kärnvapennationer lovar att hindra spridande av kärnvapen. Arkivbild.
Fem kärnvapennationer lovar att hindra spridande av kärnvapen. Arkivbild.Foto: Senior Airman Hanah Abercormbie/U.S. Air Force via AP

"Vi är övertygade om att ytterligare spridning av sådana vapen måste förhindras", säger Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA, de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, i ett gemensamt uttalande på måndagen.

"Ett kärnvapenkrig kan inte vinnas och får aldrig utkämpas", säger de vidare.

Annons

Uttalandet görs inför en granskning av ickespridningsavtalet, NPT, senare i år.

De fem länderna säger vidare att så länge som kärnvapen finns bör de "tjäna defensiva syften, avskräcka aggression och förhindra krig".

"Alla vi avser att upprätthålla och ytterligare stärka våra nationella åtgärder för att förhindra obehörig och oavsiktlig användning av kärnvapen", står det vidare i uttalandet.

Efter det gemensamma uttalandet säger Ryssland att förhoppningen är att det ska minska globala spänningar. Kina säger att uttalandet kommer att "öka det ömsesidiga förtroendet" och minska risken för kärnvapenkrig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons