Annons

EU-topp: Rysslands styrkor kan "förintas"

Missförstå inte vår förmåga lyder budskapet från Bryssel till Ryssland och president Vladimir Putin.
Nato-chefen hälsar att alliansen är "vaksam". Och EU-ledningen skräder inte orden när det gäller kärnvapenhot från Ryssland.
Nato • Publicerad 13 oktober 2022
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild
EU:s utrikeschef Josep Borrell. ArkivbildFoto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist efter Natos försvarsministermöte i Bryssel.
Försvarsminister Peter Hultqvist efter Natos försvarsministermöte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och Sveriges Peter Hultqvist vid ett möte för kontaktgruppen för Ukrainas försvar i onsdags.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och Sveriges Peter Hultqvist vid ett möte för kontaktgruppen för Ukrainas försvar i onsdags.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar Ryssland för att landets styrkor kommer att "förintas" av västvärlden om någon form av kärnvapen används mot Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Putin säger att han inte bluffar. Tja, han har inte råd att bluffa, och det måste vara tydligt att människorna som stöder Ukraina, EU och medlemsstaterna samt USA och Nato inte heller bluffar, säger Borrell i samband med öppnandet av en akademi för diplomati i Bryssel.

Annons

– Vilken som helst kärnvapenattack mot Ukraina kommer att skapa ett svar, inte ett kärnvapensvar utan ett så kraftfullt militärt svar att den ryska armén kommer att förintas, fortsätter han.

"Grym regim"

Samtidigt var Rysslands hårdföra ton om kärnvapen också ett av huvudämnena vid Natoländernas försvarsministermöte på annat håll i Bryssel.

– President Putins kärnvapenretorik är farlig och oansvarig. Vi tar hoten på allvar och vi är fortsatt vaksamma. Vi kommer inte att låta oss skrämmas, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efteråt.

Stoltenberg får frågan om Nato skulle svara med kärnvapen om Ryssland använder sådant mot Ukraina – men undviker att ge något rakt svar.

– De vet att om de använder kärnvapen mot Ukraina så kommer det att få allvarliga konsekvenser, säger Natochefen.

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) – som nu för första gången deltog i mötet med status som "invitee" (blivande medlem) i militäralliansen – är skarpt kritisk mot Moskva.

– Läget är inte bra. Det är ett spänningsläge som vi inte har haft tidigare. Och det har blivit betydligt sämre. Det är en oberäknelig, grym, ondskefull regim som sitter i Moskva, säger Hultqvist till TT, SVT och SR Ekot i Bryssel.

Kärnvapenövning

Nato ska nästa vecka hålla en sedan länge inplanerad årlig övning av sin "avskräckningsförmåga". Generalsekreterare Stoltenberg anser att det är extra viktigt att inte ställa in den i det här läget, trots den nervositet som skapats av den skarpa retoriken från öst.

– Vi har varit väldigt öppna om den här övningen och jag tror att det skulle skicka helt fel signaler om vi plötsligt ställde in en rutinartad, sedan länge inplanerad övning på grund av kriget i Ukraina. Vi måste förstå att ett stabilt och förutsägbart agerande från Nato och vår militära styrka är bästa sättet för att undvika en upptrappning, sade han på sin presskonferens i tisdags inför veckans möten.

– Om vi nu skapade grund för missförstånd eller felkalkyleringar i Moskva om vår beslutsamhet att skydda och försvara alla medlemmar så skulle vi öka risken, sade Stoltenberg.

Annons

Nato är samtidigt tydliga med att man ännu inte sett några tecken på ökad beredskap inom Rysslands kärnvapenstyrkor.

Fakta: Nato övar kärnvapen

Nato genomför mellan den 18 och 26 oktober sin årliga kärnvapenövning, informellt kallad Steadfast Noon. I övningen ingår bland annat flygplan med kapacitet att bära kärnvapen, övervakningsplan och flygtankningsplan. Inga kärnvapen medförs dock i själva övningen. Totalt deltar enheter från 14 av Natos 30 medlemsländer.

Nato som organisation har inga egna kärnvapnen, utan kontrollen av dem ligger helt under de tre kärnvapenmedlemsländerna: USA, Storbritannien och Frankrike. Sistnämnda land deltar dock varken i Natos planeringsgrupp för kärnvapen (NPG) eller i nästa veckas övning.

Källor: AP, AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons