Annons
Nyheter

Historiskt höga elpriser i norra Sverige

Elpriserna i norra Sverige lyfter till nya rekordnivåer i morgon.
Dagspriset stiger till 4:83 kronor per kilowattimme i hela landet, i terminshandeln på elbörsen Nord Pool.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2022
Karlshamnsverket fick rycka in för elproduktion i natt. Arkivbild.
Karlshamnsverket fick rycka in för elproduktion i natt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det kan jämföras med de tidigare rekordnivåerna för elområde 1 och 2 i norra Sverige på 4:27 kronor per kilowattimme från den 1 december.

För elområdena i södra Sverige är det fortfarande en bit kvar upp till de historiska rekorden i slutet av augusti, på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.

Karlshamnsverket fick rycka in

Annons

Under de så kallade höglasttimmarna – på förmiddagen och sen eftermiddag – lyfter timpriset på el som mest upp till 6:42 kronor per kilowattimme under onsdagen.

Prislyftet på onsdag kommer sedan det oljeeldade Karlshamnsverket fått rycka in för att säkra den svenska eltillgången under natten till tisdagen och nu råder högsta beredskap fram till den 16 december.

Elläget är ansträngt just nu, konstaterar Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

– Vi är importberoende, säger han.

Så kommer det antagligen att vara under några dagar framöver, när det är kallt och dessutom ser ut att blåsa mindre.

Försenad återstart av kärnkraft

Dessutom har Svenska kraftnät haft problem med två komponenter för eldistributionen under tisdagsmorgonen, och under måndagsmorgonen var återstarten av kärnkraft något lite försenad.

Därför valde Svenska kraftnät att gå upp i det allra högsta beredskapsläget när det gäller reservkraften i Karlshamnsverket, förklarar han.

– Vi har tre lägen, start på 14 timmar, start på två timmar och så att köra med minimilast. Nu gick vi upp i minimilast under ett par timmar i går och under morgonen i dag, säger han.

Isproblematik för vatten- och vindkraft bromsar kraftproduktionen, vilket i sin tur ökar importbehovet och drar upp priserna på el.

Därtill påverkas elpriserna av att reaktor Oskarshamn 3 är tagen ur drift mellan den 9 och 18 december samtidigt som Ringhals 4 stängts ned för en större reparation. Återstarten för Ringhals 4 har flyttats fram till 23 februari nästa år.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om produktionen i Karlshamnsverket under måndagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons